De adamiet

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3142 boeken)

Citaat: "Je vader en ik waren verbolgen toen we constateerden dat je het woord boek kon uitspreken voor je papa en mama zei."

Piet de Moor (1950) is publicist en romancier. Na zijn non-fictieboeken over de Midden-Europese literatuur en geschiedenis Schemerland. Stemmen uit Midden-Europa (3e druk, 2006) en Grimmig heden. Een polyfonie (2007), verscheen in 2008 zijn eerste roman Hotel Silesia, een romance. Piet de Moor woont en werkt in Berlijn waar hij onder meer correspondent is voor het Belgische weekblad Knack. De Adamiet verscheen in 2010 en is een soort literaire analyse in romanvorm.

In café New York in Boedapest zit een man gebogen over een biografie van Jorge Luis Borges. Hij had een lezing over Borges op een congres moeten geven, maar dat heeft hij afgezegd. Lezen kan hij niet want hij wil nadenken. Het boek over het leven van Borges zet hem aan tot het ontleden van zijn eigen leven. Volgens hem is dat niet zo goed gestart want zijn ouders hielden niet van hem maar wel van zijn oudere (overleden) broer. Deze broer, werd altijd voorgetrokken en maakte van hem de eeuwige zondebok en de verdoemde. De liefdeloosheid van zijn ouders deden hem vluchten in de literatuur, eerst in het lezen later in het schrijven. 
Hij vindt dat zijn ouders van hem een adamiet maakten want zoals Adam, de enige mens die volwassen is geboren en nooit werd opgevoed, werd hij behandeld van kindsbeen af. Maar niet alleen alleen Borges 'begeleidt' hem tijdens deze zelfanalyse, nee ook Kafka en vele andere grootheden uit de wereldliteratuur zijn regelmatig geestelijk te gast. De man komt tot de conclusie dat zijn zijn ouders hem hebben gemaakt tot een eenzaam en tragisch monster.  

De adamiet is een dunne roman over een man die zijn heil zoekt in de wereldliteratuur om zichzelf overeind te kunnen houden. Maar elke bladzijde telt voor tien. De auteur weet met een prachtige visuele taal een vrij eenvoudig en sober verhaal om te toveren tot een festijn van woorden.  Met dit pareltje bewijst hij dat een groot schrijver niet veel ruimte nodig heeft om iets mooi te maken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: