Vinexvrouwen

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Te veel meningen hebben is niet goed voor een mens. Je houdt je zelf voor de gek en maakt jezelf belangrijker dan je bent. Ik ben gewoon ik : een schrijver, echtgenote, moeder en een prozacslikker in een vinexwijk."

Een schrijversloopbaan is verre van gemakkelijk. En daar kan Naima El Bezaz over meespreken.
Na haar boek De Verstotene werd ze bedreigd door moslimfundamentalisten en met haar laatste boek Vinexvrouwen haalde ze zich de woede van autochtone Nederlanders op de nek. De diarree van scheldtirades ontaarde zelfs in een bedreiging.

Volgens de auteur zijn Vinexwijken woonplekken met fantasieloze, razendsnel gebouwde huizen, die gemaakt lijken van karton. Als een buurman tien deuren verderop boort, is het net alsof de tandarts met je verstandskies bezig is. Het levert een tragikomisch portret op van een buurt waar iedereen, zowel autochtonen als allochtonen, op zoek naar een onmogelijke identiteit lijkt te zijn. Maar in dit boek zit ook veel humor. Zeker als het om de zachte botsing van culturen en religies gaat.

Neem de oudste dochter van de schrijfster die op een christelijke school zit en thuis de hele dag ’Jezusliedjes’ zingt. Als ’s avonds het eten wordt opgedist dwingt het kind het hele gezelschap om met gevouwen handen te bidden. Ook de grootmoeder die op bedevaart naar Mekka is gegaan en voor de toorn van Allah siddert. Maar, schrijft Naima, ’blijkbaar is de verbolgenheid van haar kleinkind afschrikwekkender’. En dan mompelt de moslimse oma ’Ach, God, Allah, één pot nat’.

De schrijfster spaart niets of niemand, vooral zichzelf niet. Eigenlijk is deze roman min of meer een verhalenbundel. Het zijn namelijk vrijwel allemaal losse hoofdstukjes waarin steeds een element van de Vinexwijk aan de orde komt. Het is een vlot leesbaar boek en tijdens het lezen heb ik regelmatig hardop gelachen, het is lang geleden dat een boek mij nog zo ver kreeg!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Karla (73 boeken)

Citaat: "Een vinexwijk heeft wel wat weg van een gevangenis, waarbij de tuin bedoeld is om ons even te laten luchten."

Vinexvrouwen is het vijfde boek van de Nederlands-Marokkaanse auteur Naima El Bezaz. In België is deze schrijfster minder bekend, maar in Nederland zorgen haar boeken telkens opnieuw voor de nodige controverse, wegens confronterend en taboedoorbrekend. Zo verkocht de verhalenbundel Minnares van de duivel als zoete broodjes, nadat de schrijfster er in een televisieprogramma een erotische passage uit voorlas en zich de woede en verontwaardiging van zowel moslims als gereformeerden op de hals joeg.

De expliciete seksscènes in De verstotene bevestigden haar reputatie als 'schandaal’ auteur. Die roman werd zelfs vergeleken met Turks Fruit. Al deze media aandacht zorgde voor een burn out en de schrijfster geraakte in een ernstige depressie. Het gelukssyndroom is een roman met autobiografische elementen waarin zij de gevolgen van haar ziekte en haar gevecht om uit haar depressie te komen verwerkte.

Met Vinexvrouwen krijgt Naima El Bezaz opnieuw een hoop heibel over zich heen. Het is geen roman, eerder een bundel van losse stukjes die enkel met elkaar gemeen hebben dat ze zich in een zogenaamde Vinexwijk afspelen. Dat zijn eenvormige nieuwbouwwijken, die bestaan uit allemaal kleine huisjes met tuintjes. Gezinsvriendelijk en betaalbaar, maar tegelijk ook oersaai en omdat de muren wel van karton lijken valt er aan de buren niet te ontkomen!

Naima woont zelf al een tiental jaren in een dergelijke wijk en verzamelde ondertussen voldoende munitie waarmee ze de mentaliteit en eigenaardigheden van de inwoners te lijf kan gaan. Vaak hilarisch grappig zet de schrijfster een verzameling Nederlandse Vinexbewoners te kijk. Een zootje ‘white trash’ met vrouwen die elkaar de loef willen afsteken met de nieuwste spuuglelijke meubels, mannen en vrouwen die het allemaal met elkaar doen en aan de drugs zitten, een irritante buurvrouw op leeftijd die haar blote lijf constant etaleert vanuit haar tuin, feestjes met veel bier maar niets te eten, Nederlanders die er systematisch van overtuigd zijn dat ze het beter voor elkaar hebben dan anderen en dat hun levenswijze de norm zou moeten zijn, enz.

De schrijfster schreeuwt haar verontwaardiging en ergernissen heel het boekje uit. Van die Nederlanders begrijpt ze echt niets! Als Belg vond ik het vanzelfsprekend heel grappig, veel clichés die bij ons leven over de Nederlanders worden immers alleen maar bevestigd. Daarnaast ontbreekt ook het onderling racisme van de ‘nieuwkomers’ (o.a. Polen, Turken en Surinamers) niet. En Naima fulmineert niet alleen tegen de Nederlanders maar spaart ook zichzelf en haar zwaktes niet.

Een constant kritische moeder en het niet ernstig genomen worden als schrijfster zorgen voor de nodige frustraties. Tegen wil en dank toont zij zich trouwens beter ‘geassimileerd’ dan haar lief is. Zo heeft zij haar dochtertje naar een Christelijke school gestuurd. Het kind komt thuis met liedjes over Jezus en de passage waarin de schrijfster zelf een kerkdienst bijwoont (met hoed) is uiterst (tragi)komisch.
Vinexvrouwen heb ik ervaren als een amusant en onderhoudend boekje, geschreven in een luchtige, makkelijk leesbare stijl. Een aanrader om te lezen als tussendoortje!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: