The Temple Of The Golden Pavillion

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Yukio Mishima, geboren als Kimitaka Hiraoka, debuteerde met het autobiografische Bekentenissen van een gemaskerde (1949), over een man die zijn homoseksualiteit ontdekt in een door de Tweede Wereldoorlog gedesoriënteerd Japan. In Het Gouden Paviljoen (1966), beschrijft hij uitermate knap hoe de frustratie van een jongeman die door de buitenwereld genegeerd wordt, voor een ramp kan zorgen die diezelfde buitenwereld met verstomming kan slaan.

De brand in de legendarische Tempel van het Gouden Paviljoen kreeg heel veel media-aandacht in Japan, want eeuwenlang was dit tempelgebouw hét toonbeeld en toppunt geweest van de gestileerde schoonheid die zo belangrijk is in alle Japanse tradities. En nu was het moedwillig in brand gestoken. Het hart leek op die manier uit de Japanse cultuur te zijn gesneden, en niet door een of andere Amerikaanse bommenwerper, maar door een leerling-priester uit de tempel zelf.

Zes jaar later pakte de controversiële Yukio Mishima dan uit met een roman over de hele zaak. De meeste feiten uit het proces heeft hij tot in de details bewaard, zo wist hij bijvoorbeeld dat de dader een stotteraar was. Maar Mishima zou de literaire grootmeester niet zijn waar iedereen hem voor verslijt als hij de feiten ook niet subtiel naar zijn hand zette. Uit de waargebeurde geschiedenis puurde hij zijn eigen, perfect geconstrueerde verhaal. Hij puurt de denkwereld van Mizoguchi, zoals de dader bij Mishima heet, genadeloos uit. Het is deze marginale, licht psychopathische jongeling die zijn eigen verhaal vertelt, en dat voel je in elke zin.

Mizoguchi slaagt erin zijn introverte zelf vorm te geven in diezelfde barokke gestileerdheid van het Gouden Paviljoen dat hij aan het einde van het boek inderdaad in brand zal steken. De schoonheid van de tempel heeft hem zodanig in zijn ban dat het een obsessie wordt, die hij moet en zal vernietigen. Het is fascinerend hoe Mishima er in slaagt om zijn lezers deelgenoot te maken de afkeer voor heel de maatschappij, van zijn hoofdpersonage!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Japan