Dooi

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3544 boeken)

Citaat: "De mens is een sociaal dier, ook wie denkt dat hij dat niet is. Zo eenvoudig is dat. Mocht ik nog eens heel oud worden en Ina overleven, wat God verhoede, dan zul je zien hoe ik opfleur van een wekelijks bezoek van de vrijwilligster van de wijkvereniging."

Ruben Saarloos is een nuchtere Nederlander die non-fiction uit het Engels vertaalt. Ooit heeft heeft hij nog Nabokov en Naipaul vertaald, maar vermits literaire recensenten toch maar hun neus ophalen voor vertalers is hij resoluut overgestapt op semi-wetenschappelijk werk.

Verrast door de plotselinge vorst zit hij van eind december tot eind januari vast op zijn woonboot voor de kust van een onbewoond eiland. Aanvankelijk houdt zijn vrouw hem gezelschap maar na de feestdagen moet die terug aan het werk en zit hij alleen. Aanvankelijk treurt hij daar niet om omdat hij net een moeilijke vertaalklus heeft, namelijk een wetenschappelijk boek over vissen. Maar er komt een moment dat de stilte op hem begint te drukken.

Net aan het begin van de dooi wordt de eentonigheid van zijn bestaan doorbroken door een mysterieuze schaatster met vlammend rood haar. Hij raakt met haar in gesprek en zij belooft om de volgende dag een doos van zijn lievelingssigaren mee te brengen. Hij begrijpt zichzelf niet meer omdat hij op het moment dat de schaatster wegrijdt reeds naar haar terugkeer verlangt. Hij krijgt zelfs een erectie als hij aan haar denkt. Hij wijt het aan de afzondering want normaal gezien zou het nooit in hem, als achtenvijftigejarige Ruben Saarloos, opkomen een jonge meid van ergens in de twintig te begeren.

Het vissenboek dat hij aan het vertalen is roept bittere jeugdherinneringen op aan zijn vader, die vrouw en gezin in de steek liet om een zeldzame vis de Coelacanth op te zoeken. Door dat avontuur van zijn vader raakte het gezin verpauperd en dat heeft Ruben zijn roekeloze vader nooit vergeven. De mysterieuze schaatster blijft terug komen ook al beweert iedereen dat het bij deze snelle dooi onmogelijk is om te schaatsen. Ruben Saarloos vertelt tegen haar dingen die hij nooit met iemand anders kon bespreken, zoals bijvoorbeeld over het jeugdtrauma dat zijn vader door zijn verdwijning veroorzaakte.

Net voor de grote dooi hem uit zijn isolement komt verlossen, kent hij een hartstochtelijk samenzijn met de jonge schaatster. Heel gepassioneerd bedrijft hij twee maal na mekaar met haar de liefde, terwijl hij normaal gezien op seksueel gebied altijd het initiatief aan zijn vrouw overlaat. De vrouw vertrekt met de belofte om 's anderendaags heel vroeg te komen. Die dag wordt hij echter op aandringen van zijn vrouw door de reddingsdienst van het onbewoond eiland bevrijd. Hij laat een bericht na voor zijn kersverse geliefde en ze beschikt ook over zijn telefoonnummer. Maar de jongedame hult zich een ijzig stilzwijgen.

Dooi is een heel mooi haast breekbaar verhaal waarin liefde, dood en het bovennatuurlijke aardig hun duit in het zakje doen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Nederland