De vice-consul

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Dood. Zwelling van de lippen als het woord er over komt, vochtige en aan het eind van de nacht verbleekte lippen."

Marguerite Duras schreef een uitgebreid oeuvre samen. Haar romans kenmerkten zich door een heel eigen taal (korte, afgebeten zinnen) en personages die gekweld werden door eenzaamheid en gekte omdat de zo gezochte liefde en bijbehorend geluk, hen telkens tussen de vingers glipt.

Het verhaal van Le Vice-Consul uit 1965 situeert zich in Calcutta. Net buiten het park van de Franse ambassade in Calcutta zingt een krankzinnige bedelares een Cambodjaans kinderliedje. Als zwanger meisje werd ze door haar moeder verstoten, haar baby heeft ze aan een blanke vrouw verkocht, in tien jaar is ze al zwervend het hele Indiase schiereiland overgestoken.
De Franse vice-consul in Lahore is geschorst: hij stond schreeuwend op zijn balkon en schoot op honden en melaatsen. Waarom hij dat deed geeft de schrijfster beetje bij beetje vrij. Zij analyseert deze man, die door velen gemeden wordt. In Calcutta spreekt hij met niemand, behalve met de drankzuchtige directeur van de Europese Club.

De ambassadeur en zijn vrouw, Anne-Marie Stretter, geven een bal. Vluchtige sporen van haar aanwezigheid in het park hebben de vice-consul in de ban gebracht van Anne-Marie Stretter. In het benauwde Calcutta vertegenwoordigt de ambassadeursvrouw Anne-Marie Stretter het vrouwelijke waarin veel mannen zich willen verliezen. Zij is de enige die net als hij het gezang van de bedelares hoort.
Op het bal geeft de vice-consul met een schreeuw een stem aan zijn pijnlijk isolement en zijn liefde voor haar, zoals hij ook schreeuwde in Lahore.

Le vice-consul (1966) maakt deel uit van een cyclus van romans en films rond India (het personage van Anne-Marie Stretter komt bijvoorbeeld ook opduiken in de vervoering van Lol. V. Stein) waaraan de Franse schrijfster-cineaste Marguerite Duras (Indochina, 1914) van 1964 tot 1976 werkte en waarvan de film India song (1975) het hoogtepunt vormt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Calcutta