Enigma in Parijs

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "De methode. Het perspectief. Het schaduwen.Vriend Salvatrino, ik ga u een lesje over de methode leren waaraan geen van De Twaalf Dedectives zal kunnen tippen."

1889. Aan de vooravond van de Wereldtentoonstelling komen twaalf privédetectives vanuit de hele wereld in Parijs bijeen om te praten over hun vak. De Argentijn Craig is verhinderd en stuurt als vervanger zijn jonge assistent Salvatrio, die ook de verteller van het verhaal wordt. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in 1889 in Parijs, vlak voor de opening van de wereldtentoonstelling, die de stad de Eiffeltoren zou schenken.

Allerlei esoterisch getinte sektes blijken het om uiteenlopende redenen niet eens te zijn met dat stalen gevaarte. Als één van de detectives wordt vermoord -hij komt om bij een val van het tweede platform van de Eiffeltoren- gaat de verdenking natuurlijk in eerste instantie in de richting van die sektes, wat in het boek vermakelijke en onderhoudende zijsporen oplevert. Salvatrio ontdekt al snel dat de wereld van topspeurders niet alleen bestaat uit ratio en technisch detail. Ook merkt hij dat deze kring van geestverwanten weliswaar een vriendenclub lijkt, maar dat er onderhuidse spanningen en irritaties leven.

Pablo de Santis plaatst zijn misdaadverhaal tegen de achtergrond van een Eiffeltoren in aanbouw, in de laat negentiende-eeuwse wereld van geloof in de Vooruitgang, maar ook van decadentie en mystiek, bevolkt door wetenschappers, hoeren, absintdrinkers en toneelspelers. Het enigma van Parijs is een sfeervolle en veelzijdige misdaadroman, een portret van de onderkant van Parijs en een groepsfoto van excentriekelingen, in een periode waarin bijgeloof en wetenschapsdenken hand in hand gingen.

Pablo de Santis studeerde letteren aan de universiteit van Buenos Aires. Hij was hoofdredacteur van Fierro, het bekendste Argentijnse striptijdschrift. Begin jaren negentig legde hij zich toe op het schrijven van boeken, aanvankelijk voor jongeren. Inmiddels heeft hij zes romans voor volwassenen op zijn naam staan. Het enigma van Parijs werd deskundig in het Nederlands omgezet door Marleen Eijgenraam. Zij vertaalde eerder Moeder die in de hemelen zijt van Pablo Simonetti en De kathedraal van de zee van Ildefonso Falcones. Enigma in Parijs is geschreven in de stijl van Agatha Christie en levert een mooi en vlot lezend boek op.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (776 boeken)

Een jonge assistent Salvatrio wordt naar Parijs gestuurd om zijn baas te vervangen de detective Graig. Die moest meedoen aan een ontmoeting van twaalf beroemde privé-dectives van over heel de wereld aan de vooravond van de wereldtentoonstelling. Maar één van de twaalf detectives wordt vermoord. En zo begint het spannend verhaal gezien door de ogen van de assitent. Wat ook mooi is aan het boek is dat je ervaart hoe het was in de 19de eeuw, wat de mensen toen geloofden .

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs