Waterdicht

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Rimpelloos als de gedoodverfde rivale lacht de zee."

Peter Theunynck (1960) is dichter, huisman en copywriter, en hij is auteur van een doorwrochten biografie over Karel van de Woestijne. Schrijfster, literair recensente en beeldend kunstenares Lies Van Gasse werd ooit finaliste in de Meander jongerenwedstrijd. Het duo waagde zich aan een remake van Waterdicht, een nieuwe graphic poem van Lies Van Gasse, gebaseerd op het poëziedebuut van Peter Theunynck.

In Waterdicht wordt het avontuur verhaald van een walvisvaarder die huis en haven achterlaat om zijn dromen en demonen na te jagen. De expeditie draait echter op iets anders uit. Hij overleeft het avontuur, maar identificeert zich steeds meer met zijn slachtoffer, de walvis. De man wordt door de overweldigende natuurervaring gelouterd, en bij terugkeer past hij niet meer in het huis, de wereld die hij achterliet toen hij aan zijn queeste begon.

Van Gasse & Theunynck vereenzelvigen de walvisvaarder met de mens van vandaag, die zichzelf als norm ziet en morsig omspringt met de wereld die hem is toevertrouwd. Lies Van Gasse werkte letterlijk met flarden tekst die ze rond tekeningen weeft en zo wordt het gedicht van woorden een vrucht van woord én beeld om zo ook te bewegen tot een nieuw en ongekend ritme. Dit is het schoolvoorbeeld van hoe mooi het is wanneer twee verwante geesten mekaar ontmoeten en daar iets laten uit groeien of aan reeds bestaand werk nieuwe accenten toevoegen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: