Rivier de Brantas

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Hoe heet de lucht ook is , rond een graf is het altijd herfst, in een graf altijd winter."

Rivier de Brantas is het derde deel van de rivierentrilogie van Alfred Birney. Rivier de Lossie situeerde zich in Schotland, deel twee, Rivier de IJssel, in Deventer en met Rivier de Brantas gaat hij op zoek naar zijn roots in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. In deze novelle staat het verhaal van een 48-jarige gitarist centraal, die naar Indonesië gaat omdat een vriend hem heeft gevraagd in zijn plaats voor de ambassade te spelen. Hij besluit, omdat hij er toch is, zijn verblijf te verlengen om eindelijk bloemen te strooien over het graf van zijn grootmoeder, in de hoop de vloek op te heffen die volgens zijn agressieve vader ooit over de familie uitgesproken is. Tijdens zijn reis van west naar oost vindt de gitarist in Indonesië tastbare schimmen en hedendaagse afdrukken van het Nederlandse koloniale verleden, om tot stilstand te komen bij het vervallen graf van zijn grootmoeder (niet oma!) Sie Swan Nio.
Ondertussen maakt de gitarist kennis met Chinezen, Indonesiërs en Indo’s. Tijdens die ontmoetingen komen de verschillen tussen die bevolkingsgroepen naar voren en blijkt welke diepe sporen de koloniale geschiedenis heeft achtergelaten, in Indonesië maar ook in Nederland.

Rivier de Brantas is een soort geschreven road movie, waarin het hoofdpersonage ook het verhaal van zijn familie wil volgen. Hij geeft een mooi beeld van Indonesië als land met zijn dampende, tropische hitte, het in Nederlandse ogen krankzinnige verkeer en het vreemde voedsel dat zijn maag en darmen ziek maakt. Het kan aan mij liggen maar ik vond dat het boek het ritme van een rivier had, lonkend en glijdend... Heel prettige, ietwat zwoele leeservaring.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: iNDONESIA