Zangeres op Zanzibar

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Dit is een klein eiland. Als ik Naipauls naam noem, laaien de gesprekken hevig op. Iedereen weet iets over hem, ze staan te dringen om het me te vertellen."

Lieve Joris, journalist en literator, bundelt een aantal intrigerende verhalen over ontmoetingen met boeiende persoonlijkheden. Zij maakte op haar reizen door Afrika, het Midden-Oosten en het Caraibisch gebied onder andere persoonlijk kennis met V.S. Naipaul en Nagieb Mahfoez, schrijvers van wereldformaat, met Abdelaziz, een theaterproducent uit Caïro en Joseph, een Libanese journalist. Afrika is vertegenwoordigd in Pere Gerard en Zuster Anna, twee missionarissen in Afrika, en de Zangeres op Zanzibar - het titelverhaal.

Lieve Joris, een zeer betrokken schrijfster vol mededogen en respect, heeft oog voor persoonlijke en maatschappelijke tragiek. Zij laat het licht schijnen op de persoonlijke belevingen van mensen die leven in de schaduw van de dekolonisatie. Mijn hart ging vooral uit naar de ontmoetingen met Naipaul en Mahfoez maar ook de andere verhalen heb ik heel graag geleezen. Een reisverhaal van Lieve Joris lezen is zelf ook voor een stuk reizen. Zij heeft dusdanig oog voor detail dat je dingen kan ruiken en voelen. Op Trinidad ontmoet zij Naipaul en via haar herinneringen uit  één van zijn bestsellers Een huis voor mijnheer Biswas geeft ze meer en meer beschrijvingen over de persoonlijkheid van de schrijver. Mahfoez ontmoet ze op het moment dat hij het bericht heeft ontvangen dat hem de Nobelprijs literatuur werd toegekend. De man moet noodgedwongen zijn zo goed afgeschermd privéleven vrij geven aan de internationale pers. Dat gesprek met de Belgische journaliste Lieve Joris is slechts één van de velen, maar toch weet ze de heel aparte sfeer die rond de schrijver hing heel mooi weer te geven. Heel aangrijpend is ook de manier waarop ze de reacties van vrienden en fans op het toekennen van de Nobelprijs vertelt. Zangeres op Zanzibar is een unieke kans om te dwalen door een universele wereld die niet direct voor een gewone toerist toegankelijk is!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Tanzania