Kaputt Mundi

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Hij had een heel jaar lang in geleende tijd geleefd, in geleende rust, en had een vrijwel ondoordringbare façade opgetrokken van zelfbeheersing, van opgewektheid zelfs, maar nu zag hij in dat de crisis waarin hij zich bevond alleen maar heftiger was geworden omdat hij niet de tijd had genomen die onder ogen te zien."

Rome, januari 1944. Terwijl de geallieerde troepen steeds dichterbij komen, beleeft de Italiaanse hoofdstad de meest dramatische dagen van de Duitse bezetting: avondklok, hongersnood, arrestaties, deportaties, massamoord... In deze gespannen sfeer krijgt Wehrmachtofficier Martin Bora de delicate opdracht om drie moorden op te lossen. De slachtoffers zijn een jonge medewerkster van de Duitse ambassade die onder verdachte omstandigheden uit de derde verdieping naar beneden is gevallen, een vrouw uit de societykringen die dood is gevonden na een amoureuze ontmoeting, en een kardinaal van van de Romeinse curie die actief was in het verzet tegen de nazi's.
Met de Italiaanse inspecteur Sandor Guidi aan zijn zijde begint Martin Bora aan een onderzoek dat hen in groot gevaar brengt. Hij wordt tegengewerkt door vriend en vijand, krijgt te maken met veldmaarschalk Kesselring en de toekomstige paus Paulus VI, en ontdekt een waarheid die zijn leven en dat van Guidi voor altijd zal veranderen: de menselijke waardigheid gaat boven alles.

Zo’n twintig jaar geleden begon de Italiaans-Amerikaanse Ben Pastor aan haar serie rond Martin Bora. Ben Pastor, in 1950 in Rome geboren, trouwde een Amerikaans militair en verhuisde naar Amerika. Ze stak heel veel energie in het personage van Martin Bora, een aristocraat in dienst van de Duitse Wehrmacht, een gehate nazi, maar evenzeer een integer man in een fout uniform. Na de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944 werden honderden 'oproerige' officieren uit de omgeving van het hoofd van de samenzwering, graaf Claus Schenk von Stauffenberg, gearresteerd en terechtgesteld. Het was deze Stauffenberg die de auteur als voorbeeld diende voor Martin Bora, de detective-soldaat en hoofdpersoon van Kaputt Mundi en haar andere misdaadromans: een katholiek uit een adellijke familie, die zich, algauw teleurgesteld, afkeert van de ideeën van de nazi's en zich bij wat hij doet door zijn onwrikbaar menslievende geesteshouding laat leiden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rome