De zus van Freud

Gelezen door: Dirk Similon (135 boeken)

Citaat: "De jaren gingen voorbij, en op een dag in oktober overleed mijn vader. Als ik mijn moeder 's morgens zag en haar goedemorgen wenste, gaf ze me niet gewoon antwoord maar zei dat ik weer zo'n lege dag voor me  had."

Erg ingrijpend verhaal over de oudste zus van Freud die door haar moeder gehaat werd, een liefdesrelatie had met een zelfmoordenaar en vervolgens haar leven lang alleen en kinderloos gebleven is. Haar beroemde broer heeft geen visum aangevraagd voor zijn zussen toen de Nazi's Oostenrijk binnen vielen en Adolphine sterft aan ondervoeding in het concentratiekamp, maar dat weet je al in hoofdstuk 1. Wat volgt is een aangrijpende terugblik op haar leven, haar vriendschap met Clara Klimt en haar periode van 'krankzinnigheid'.
Afgewisseld met beschouwingen over de psyche van de mens (Het helpt als je een beetje op de hoogte bent van de psychoanalyse), werpt dit ook een licht over het werk en de persoon van Sigmund Freud. Maar ik werd vooral 'gegrepen' door het bijzondere verhaal van deze vrouw, letterlijk in de schaduw levend van de beroemde broer. Een bijzonder boek. Op het internet is weinig te vinden over deze zus, 'k vraag me af wat er werkelijkheid en wat fictie is...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Wenen