Mayling

Gelezen door: gileine peeter (1 boeken)

Citaat: "Sommige van mijn dromen kwamen uit, andere niet. Het reliëf van dat absurd lange leven van mij lijkt, net als de bergachtige provincie waar die grijsaard moet hebben gewoond, te bestaan uit indrukwekkende vergezichten en bodemloze kraters. Mijn herinneringen zijn intact gebleven, zelfs na al die jaren. Ik blik nog één keer terug en begin in 1917, het jaar waarin ik twintig werd en mijn leven pas echt begon.
"

Van 1925 tot 1949 was Chiang Kai-Shek president van China. Zijn vrouw Mayling was in die tijd nog bekender dan hij. Als een van de drie dochters van een revolutionair wil zij na de afschaffing van het keizerrijk het land moderniseren. Na haar studie in Amerika komt ze terug in China dat ze dan nauwelijks herkent. Door haar huwelijk met Chiang Kai-Shek vergaart ze achter de schermen steeds meer macht. Mayling verschuilt zich lang achter haar man. Dan trekt ze steeds meer macht naar zich toe. Haar enorme ambitie zorgt er voor dat ze vijanden krijgt en een affaire met een getrouwde presidentskandidaat verwoest bijna haar reputatie in China.

Lucas Zandberg laat deze fascinerende vrouw in Mayling vanuit het ik-perspectief op een vlotte manier aan het woord. Als ze 105 is blikt ze terug op haar leven. Het is een boeiende historische roman geworden over een interessante periode in China. Het taalgebruik is vlot en verzorgd en de personages zijn geloofwaardig. Dit had gemakkelijk een saai biografisch verhaal kunnen worden maar door de vorm is het een meeslepende roman geworden. Eigenlijk vreemd dat ik nog nooit van haar had gehoord.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: China