De mooiste leugen

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Wat maakt het uit als ik geen verstand heb, wat hebben we eraan … als ik een vogel was, het liefst een adelaar of een havik, dan zou ik van oord naar oord vliegen, het mooiste landschap vinden en daar tot het einde van mijn leven niet weggaan …"

Sinds 2006 woont Erdal Balci in Istanbul en combineert hij journalistiek werk met literatuur. Na zijn boek Kinderen van Atilla, een boek waarin hij aan de hand van de levensbeschrijvingen van vier belangrijke historische figuren over de moderne geschiedenis van Turkije vertelt, heeft hij de verhalenbundel Vandaag geen pont gepubliceerd. Zijn columns Het migrantenmuseum en De reizen van Fjodor de kraai in de Groene Amsterdammer zijn ook producten van de nieuwe literaire weg van de auteur. Met Vandaag geen pont was hij in 2010 een van de zes genomineerden voor de Bob Den Uyl-prijs.

En nu is er zijn nieuwste roman, De mooiste leugen. Sommige machtige mannen houden van oorlogje spelen en maken dus plannen. Het zijn echter anonieme mannen die deze plannen moeten realiseren, soms ten koste van hun eigen leven. In de 16de en 17de eeuw werd Wenen belegerd door de Ottomaanse legers (Beleg van Wenen in1529 en de Slag om Wenen, 1683). Erdal Baci gebruikt dit Beleg van Wenen als het decor voor mannen in oorlog, op zoek naar liefde, erkenning en soms ook naar een verloren ouder. De personages die de auteur ten tonele voert zijn ongelooflijk knap geschetst. En ook hier steekt, net zoals in zijn vorig werk, de grote verteller en observator in Erdal Balci de kop op. Hij beschrijft zijn personages, soms tot in detail, net alsof het vrienden of zelfs alterego's van hem zelf zijn. Grandioos is dat.

Te meer omdat hij door al die personen zo uitvoerig te beschrijven, hij een stuk geschiedenis blootlegt dat me niet erg bekend was. De soldaten van de Nieuwe Garde zijn op zoek naar vrijwilligers die voor hen kunnen vechten tegen de heidenen. Als ze niet willen worden ze gedwongen en hun familie soms met hen. Buren verraden uit angst voor wraak jongens die zich niet bij het leger hadden gemeld. Ze vertelden in welke huizen ze zaten en wie hun ouders waren. Een van de jongens was zo bang dat hij de naam van zijn broer noemde. Het moslimleger wordt een mengelmoes van 'gestolen' en geronselde mannen. Zo was er bijvoorbeeld de schele gek die de mooiste liedjes zingt, er is Tello, een stoere krijger, en er is Otto, een veeboer op zoek naar een beter leven.

In Wenen, dat uitgehongerd wordt door het leger van de grote sultan dat naar de mooiste stad van de heidenen marcheert, worden we geconfronteerd met Laurens een jongen die op zoek is naar zijn vader. Hij denkt dat Hendrik, een gedesillusioneerde vioolbouwer zijn vader is. Hendrik is inderdaad ook op zoek naar een andere zoon en hij zal niet rusten voor hij het lot van de man, zoon, vader, minnaar en soldaat in vioolklanken gevat heeft: misschien dat de viool van Hendrik straks zo goed klinkt dat de mannelijke toehoorders gaan nadenken over het lot van het man-zijn. Misschien begraven ze dan hun wapens. De grote viool vertelde de eerste woorden van het verborgen verhaal van Hendrik en de littekens op zijn hart.

De mooiste leugen is een caleidoscoop van kleurige en ook harde verhalen over personages en gebeurtenissen die mekaar door toeval of het verleden aanvullen. Een buitengewoon rijk en knap geschreven verhaal. Erdal Balci is een echte oosterse verteller met een heel beeldende en zinnelijke taal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Wenen