België: een geschiedenis zonder land

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Geschiedenis niet je ding? Dan toch dit boek eens proberen. De auteur weet op een heel eigenzinnige manier de geschiedenis van ons landje te brengen. Hij gaat veel verder terug dan 1830, laat zien hoe gebeurtenissen ten tijde van Julius Caesar en Karel De Grote een invloed hadden. Dit boek gaat vooral over ménsen. Mensen die vooruit willen, mensen die stommiteiten begaan, over geniale invallen en pure dwaasheid, over passie en bekrompenheid, ja zelfs over moord.
Aanrader!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Christophe Robbe op 18 november 2012:
De kers op de taart is de epiloog helemaal aan het einde van het boek. Rolf Falter poneert daar op magistrale wijze de stelling dat geschiedenis "een verhaal is van geslaagde en gefaalde pogingen om telkens weer de chaos rondom ons wat te ordenen, tegen de achtergrond van krachten en fenomenen die zovele malen groter zijn dan wij, en die ons vaak nietig maken." Hiermee heeft hij zich een blijvende plaats verzekerd in de selecte groep van vooraanstaande Belgische historici.

Gelezen door: Fons Mariën (194 boeken)

De historicus Rolf Falter begint zijn geschiedenis van België bij de verovering van Gallië door Julius Caesar. Hij neemt dus een lange aanloop om de geschiedenis van onze streken (het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Brabant etc, de Nederlanden...)  uitvoerig te vertellen voor er van België in 1830 effectief sprake is. Het is een geschiedenis die complex is, veel oorlogen omvat en verbonden is met de geschiedenis van Frankrijk, Spanje, Bourgondië, Oostenrijk, Nederland. Zijn verhaal is dus ingebed in een veel ruimer verhaal van een groot stuk van de West-Europese geschiedenis. Met België in de strikte zin begint hij pas vrij laat in zijn verhaal. De 20ste eeuw en vooral de periode na WOII wordt in grove borstelstreken geschetst en als lezer krijg je de indruk dat er hier en daar wel wat hiaten zijn. Af en toe springt Falter ook heen en weer in de chronologie en dat maakt de lezer het niet makkelijk. Toch is boek zeer lezenswaard en een must voor wie meer wil weten over de bewogen geschiedenis van onze streken.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dennis P. op 8 februari 2013:
Hmm, meestal interesseert België me niet zo, maar dit misschien toch 'ns vastpakken.

Locatie: België