Isaac Israels in Amsterdam

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "‘Vandaag heb ik, voor het eerst sinds mijn aankomst, het vaandel van de opstand (zo noem ik mijn veldezel) op klaarlichte dag midden op een Amsterdamse brug geplant tegenover drie jonge dienstmeisjes. Het is voor die arme dondersteentjes een lastige opgave geweest om te poseren; met fatsoen wordt niet gespot, menen de Amsterdammers.’ "

Isaac Lazarus Israels (Amsterdam, 3 februari 1865 – Den Haag, 7 oktober 1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep De Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels en etsen. Opgeleid in het atelier van zijn vader Jozef Israëls, een van de meesters uit de Haagse School, liep hij nauwelijks een paar jaar academie in Den Haag, van 1880 tot 1882. In 1886 ging hij zijn eigen weg in Amsterdam, waar hij bleef wonen tot 1908. Daar maakte hij kennis met het mondaine stadsleven en ontmoette er George Breitner en Willem de Zwart, die zijn schildersvrienden werden.

Hij werd de schilder van het turbulente nachtleven met een vrije, zwierig impressionistische toets. Met de Duitse schilder Max Liebermann werkte hij vaak samen in Scheveningen. Geïntroduceerd door Thérèse Schwartze wijdde hij zich eveneens aan motieven met mannequins en naaistertjes uit de modewereld. Van 1905 tot 1913 leefde Israels in Parijs, waar hij onder de indruk kwam van Edgar Degas en van het werk van Henri de Toulouse-Lautrec. In 1923 keerde hij terug naar Den Haag en ging er voorgoed aan de Haagse Koninginnegracht wonen, in het huis van zijn ouders.

De virtuoze impressionistische techniek van Israels, niet van Franse invloed gespeend, leidde tot de blijvende faam van de Amsterdamse Impressionisten. Isaac Israels is terug hot. In diverse Nederlandse musea gaan gedurende de zomer (2012) heel wat werken van hem tentoon gesteld worden. Voor de tentoonstelling Isaac Israels in Amsterdam is veel onderzoek gedaan naar de plekken in de stad die Israels in beeld bracht. Overal is beweging: dienstmeiden, karrenvoerders en andere passanten snellen voorbij. Isaac Israels in Amsterdam brengt de stad tot leven.
In dit rijk geïllustreerde boek geven de auteurs Freek Heijbroek -conservator bij het Rijksmuseum en auteur van diverse boeken en artikelen over de kunsthandel en de verzamelgeschiedenis- en freelance journaliste Jessica Voeten een verrassende kijk op de schilderijen en tekeningen uit Israels' Amsterdamse jaren (1887-1904). Ze maakten dankbaar gebruik van tot nu toe vrijwel onbekend materiaal, zoals de circa 360 bewaard gebleven schetsboeken. Een bijzondere nieuwe bron zijn de ruim 240 brieven uit particulier bezit van Israels aan zijn goede vriend Frans Erens. Met hem trok Israels langs de hoofdstedelijke kroegen, café-chantants en andere uitgaansgelegenheden zoals Circus Carré.

Het is een sprankelend boekwerk waarin een nieuw inzicht in het leven en de artistieke opvattingen van een van de pioniers van het Amsterdamse impressionisme wordt geboden. Een absolute must voor elke kunstliefhebber.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
André Oyen op 19 juli 2012:
Het is echt de moeite Anne-Marie. Knap uitgegeven ook.
anne-marie dewachter op 18 juli 2012:
Dank voor de recensie, André. Dit boek ga ik me zeker aanschaffen!

Locatie: Amsterdam