De droom van Aziz

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "Zoals de moderne man converseert met zijn kamerplanten spreek ik met mijn doden ongeacht hun uiterlijk of achtergrond. "

Frank Adam schrijft absurde fabels, romans, toneel, operateksten, poëzie en liederen. Hij maakt en speelt zelf theater, en gaat daarbij graag in dialoog met muziek. Zijn werk werd veelvuldig onderscheiden, o.a. door European Theatre Today The Plays 2012, een selectie van de beste stukken uit eenenveertig Europese landen. Werk van Frank Adam werd vertaald in het Duits, Noors, Frans, Lets en Italiaans.

Wanneer de fruithandelaar Aziz onverwacht sterft zweeft hij nog even rond om ons verslag te doen van hoe hij zelf en zijn naaste omgeving deze gebeurtenis verwerken. In deze mix van filosofie en magisch realisme is Frank Adam een ware meester. In een heel geraffineerde vertelling schetst hij een beeld van Aziz en zijn naaste omgeving zijnde zijn vrouw, zoon, dochter en buurman. De vrouw die haar man dood aan treft belt niet de dokter of een andere hulpdienst maar wel de begrafenisondernemer. Deze laatste ontdekt samen met de echtgenote dat Aziz nog een ultieme, lang gekoesterde droom had.
De begrafenisondernemer kan deze droom in vervulling laten gaan, indien er geldige verzekeringspapieren boven water komen. En dan begint de bureaucratische molen te draaien en wanneer ook nog een politieagent een vinger in de pap krijgt is het hek helemaal van de dam want Aziz is ook nog moslim en dat brengt ook nog de nodige complicaties met zich mee.

De droom van Aziz is een bij wijlen hilarische, soms ook ernstige vertelling over leven en sterven, blijven en vertrekken, en over hoe alles zijn prijs heeft. Frank Adam weet fantastisch knap de gevoeligheden van twee verschillende culturen op subtiele wijze in elkaar te verweven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: