De geschikte jongen

Gelezen door: sirog (320 boeken)

De geschikte jongen speelt zich af in en rondom de fictieve Indiase stad Brahmpur, gelegen aan de Ganges. Het is voorjaar 1951: mevrouw Rupa Mehra schakelt vrienden en kennissen in om haar te helpen een goede echtgenoot te vinden voor haar jongste dochter Lata.
Met dit simpel motief als voorwendsel voert Vikram Seth vier families ten tonele, drie met een hindoe- en één met een moslimachtergrond: De Kapoors, de Mehra's, de Chatterji's en de Khans. Hij brengt de postkoloniale India tot leven, dat probeert om verschillende culturen en religies met elkaar te verzoenen.

De geschikte jongen is tegelijk een satire en sociale geschiedenis, een grootse roman die zich uitstrekt van de landelijke politiek tot het kleine huwelijksgeritsel van een moeder, die tegelijk het verhaal vertelt over een pasgeboren natie en over een verliefde jonge vrouw.
Als een wervelwind raas je door het boek op zoek naar de geschikte echtgenoot voor Lata. Je wordt deelgenoot van de bekommernissen van de vier familie's. Naast het verhaal van Lata heeft vooral het verhaal van Maan heeft me niet onberoerd gelaten. Je krijgt een brok geschiedenis en politiek te verwerken, alsmede hun rituelen en gebruiken maar het geeft je inzicht in het verdere verloop van het verhaal. 

Ik heb toch wat opzoekingswerk gedaan ivm het zamindarsysteem, wou er toch wat meer van weten. Ik vond het fascinerend die zoektocht naar de juiste echtgenoot, met de juiste kaste en de juiste geloofsovertuiging. Ik heb van dit boek genoten van de eerste tot laatste pagina.
 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: