De momenten wachten ons voorbij

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "De momenten wachten voorbij./ Alles smaakt anders in het hart van regen/ zeker een trek aan de natte sigaret./ Hevig opzuigen heviger inademen langzaam uitblazen / de natte rook drijft de druppels in minnekozend/ het rode stipje gloeit / genoeg voor een brand / soms wel soms niet./ Uit: ‘Ontheemde kangoeroe’"

De Iraans-Nederlandse dichter, vertaler en filmer Nafiss Nia (1968) schreef eerder de bundel Esfahan, mijn hoopstee (2004). In 2007 verscheen van haar Stegen van Stilte, een keuze uit 100 jaar moderne Perzische poëzie. Door die bundel heb ik ook haar eigen werk ook gaan zoeken en lezen. Wanneer iemand een mooie bloemlezing van poëzie samenstelt, is het logisch dat je de eigen poëzie van die iemand ook wil kennen. Ik heb er geen idee van hoe lang Nafiss Nia al in het Nederlands schrijft, maar ze doet het voortreffelijk, zelfs of ze niet anders gewoon was. Ook beheerst ze als geen ander de techniek om mooie krachtige gedichten te schrijven, waarin vrouwelijkheid de boventoon voert.

Misschien herken je me niet meer, vijgenboom mij! Ik ben vrouw geworden met je rood misschien vergeef je me nu, tuin mij! Zulke regels sporen mij aan om te lezen en te herlezen. Die ook aansporen om ze zelf op te schrijven in de mooiste blauwste inkt. Het zijn stuk voor stuk zinnen die gebouwd zijn op ontheemd zijn maar anderzijds ook op verder leven, overleven. Nia geeft in haar eigen ritme haar ervaringen, gedachten en visuele beelden weer, die ze tot juweeltjes van gedichten verweeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Iran