Dierenleven

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "'Nou, ik heb er groot respect voor,' zegt Garrard. 'Als levenswijze.'
'Ik draag leren schoenen,' zegt zijn moeder. 'Ik heb een leren tasje. Ik zou niet te veel respect hebben als ik u was.'
'Inconsequentie,' mompelt Garrard. 'Inconsequentie is het schrikbeeld van de kleinen van geest. Er is toch waarachtig een verschil tussen vlees eten en leer dragen.'"

Voor Cossee Coetzees uitgever was, nam Ambo deze honeurs waar. Zij brachten de twee lezingen genaamd Lives of Animals en in het Nederlands vertaald als Dierenleven uit in een aparte vorm. Toen Cossee hoofduitgever werd, hadden ze ondertussen Elizabeth Costello uitgebracht zonder deze twee delen. Ze hernamen de druk later in een prachtige uitvoering met een aap op de cover en voorzien van een voorwoord door Rascha Peper.

Deze gekke ontstaansgeschiedenis zorgt ervoor dat je wat achtergrond van Costello mist (mocht je de rest niet gelezen hebben). Deze vrouw op leeftijd heeft een bestseller geschreven en reist de wereld rond waarbij ze lezingen geeft. Veelal over haar leven en werk, maar bij deze gelegenheid wilde ze zich uitspreken over dierenleven en vegetarisme. Costello is, net als Coetzee, vegetariër. 
Ze pakt hierbij uit met een ietwat ongelukkige vergelijking van slachthuizen en de Holocaust. Haar zoon en schoondochter dienen van repliek, wat gelezen kan worden als een genuanceerdere stem. Haar lezingen worden voortdurend omkaderd door deze kinderen. Ze zijn dus niet strikt academisch van aard.

Wie als vegetariër dit boek leest om gewapend te zijn met kant-en-klare responsen op assertieve vleeseters, is eraan voor de moeite. Hoewel Coetzees mening duidelijk is, zit ze toch verstopt tussen het narratieve. De lezer moet, zoals woonlijk bij deze schrijver, tussen de regels lezen. Zoals steeds worden ook de klassieke schrijvers niet gespaard en kan ieder z'n hart ophalen aan dit uiterst leesbare pamflet dat zo niet wil zijn.


 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: