Verloren maandag

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Maandagochtend, vijf voor negen. Ik staar naar het gebouw aan de overkant van de straat. Op de vijfde verdieping branden alle lichten al. Vast de etage waar de boekhouding zit. Een vier-of vijfkoppig ensemble dat uitblinkt in cijferneuken en slechte smaak. Slechtgeknoopte dassen met schuine strepen , te veel gel in het haar en een lidkaart van RSC Anderlecht."

Valerie Eyckmans (1977) was een paar jaar columnist bij Flair en werkte als journalist voor onder meer ELLE, Goed Gevoel en Feeling. Ze was eveneens promotiemedewerker bij WPG Uitgevers. Momenteel werkt ze als copywriter bij een reclamebureau in Antwerpen.

Verloren maandag is haar debuut en handelt grotendeels over het leven zoals het is op kantoor en aanverwanten.
Eva, heeft rechten gestudeerd maar doet daar bitter weinig mee. Ze sukkelt van de interimjob naar de andere, haalt iedereen het bloed onder de nagels en vertrekt dan weer naar de volgende slachtoffers. Ze had ooit een vriend, een dichter, maar nadat ze die in haar moeders bed trof, heeft ze die gedumpt.
Haar leven is een grote puinhoop waar ze echter als een superbitch heerst. Alles verveelt haar: haar moeder, haar vrienden, zelfs drank en drugs. Om de tijd te doden speelt ze voortdurend spelletjes, waarbij ze vriend en vijand als pion gebruikt. Wanneer ze aan een zoveelste interimbaantje begint, zet ze vanaf dag één de regels naar haar hand. Op haar typische, laconieke manier shockeert, manipuleert en domineert Eva haar collega' s. Tot ze een fatale vergissing begaat die haar dwingt om een keuze te maken waarvan ze gezworen had die nooit te zullen maken.

Je kan alleen maar hopen dat je nooit gestraft wordt met een collega als Eva. Valerie Eyckmans zet haar personage voortreffelijk neer en laat het keihard alles en iedereen domineren. Het boek leest als een trein want de ene hilarische situatie volgt de andere op. Voor kantoorwerkers zullen er helaas ook wel herkenbare situaties en gesprekken in terug te vinden zijn. Verloren maandag is vlijmscherp geschreven, heeft een stevige vaart en laat je met spijt de laatste bladzijde omslaan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Citaat: "En plots zat zijn hand tussen mijn benen, mijn nieuwbakken vader. Ik vond het niet eens erg. Wat het natuurlijk net erg maakte."

Verloren maandag is het debuut van Valerie Eyckmans. Hierin portretteert ze Eva en haar beste vriendin Elise. Eva vertolkt de rol van rijkeluisdochter die (gedeeltelijk) rebelleert tegen haar afkomst. Ze knoopt de eindjes aan elkaar door diverse interims met weinig enthousiasme aan elkaar te rijgen. Samen met Elise zet ze dikwijls de bloemetjes buiten tot Elise verliefd wordt op Jan (Scheeloog genoemd door Eva). Dit prille liefdesgeluk stoort haar enorm omdat ze haar beste vriendin kwijt is. Ze verveelt zich en dat uit zich in al haar relaties. Jan (Scheeloog) blijft de kop van Jut. Ook haar liefdesrelaties zijn niets meer dan vluggertjes. Ze speelt de rol van echtbreekster met verve. Ook als überbitch-collega is ze de top. Haar collega Leen en de aubergine vormen het mikpunt van haar pesterijen (pizza met pikante saus, de office slut, moonboots...) Altijd komt er echter een moment dat de grens van het goed fatsoen bereikt wordt. Als Leen vanuit een geslagen positie weerwerk biedt, moet Eva toegeven aan haar moeder en stiefvader. Ook met hen leefde ze - u raadt het nooit- op gespannen voet tot ... loontje komt om zijn boontje. Dat maakt van dit boek een aanklacht die al te dikwijls met clichés in de verf gezet worden.

Dikwijls grappig, soms pijnlijk, ook (bewust?) vrouwonvriendelijk. Eyckmans hanteert een filerende schrijfstijl die noopt naar meer. Wie van Verloren maandag hield, moet zeker haar tweede boek Dierbaren eens lezen. De stijl is er behouden, maar het boek is volwassener en de plot is ingenieuzer.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: