Zoute griotten speciaal

Gelezen door: André Oyen (3132 boeken)

Citaat: "Toen Evert opkeek en haar ogen zag, was het of de rest van zijn leven in een flits aan hem voorbijtrok. Ze had schouderlang, bijna zwart haar, droeg een spijkerbroek, gympen en een donkerblauw jasje over een wit T-shirt. Er hing iets in de lucht:parfum. "

Evert heeft zijn studies achter de rug, werkt als redacteur voor de jeugdpagina van het Buisdorps Nieuwsblad en verhuist naar een andere kamer. Het nieuwe gebouw waarin hij zijn intrek neemt, biedt op het eerste gezicht onderdak aan een reeks niet alledaagse figuren die door hun onconventionele levenswijze zowel de sympathie als de wrevel van Evert opwekken. Aster is een studente die Nederlands studeert, alhoewel Nederlands haar sterkste punt niet is, ze verzamelt oude spullen waarvan ze nauwgezet het jaartal bijhoudt, nodigt iedereen op de thee uit en gelooft steevast dat alle jongens en mannen op haar verliefd worden. Voorts is er Toker, een student die drinkt als een tempelier, rookt als een Turk en die van de ene naar de andere studie switcht. En last but not least is er mijnheer Mortifa, de oudste bewoner van het pand. Mijnheer Mortifa was dertig jaar handelaar in prentbriefkaarten. Door onverzekerd iemand aan te rijden, raakte hij zijn zaak kwijt en leeft hij van een stadsuitkering. Maar hij rouwt er niet om. Integendeel. De prentbriefkaarten kwamen hem de strot uit en nu gaat hij wandelen, fietsen en alle dagen naar de bibliotheek om kranten te lezen en interessante boeken (heerlijk)! In deze omgeving waarvan hij na enkele weken echt gaat houden, leert Evert Jardina kennen. En dan gebeurt het: door het uitwisselen van één enkele blik met haar wordt hij voor het eerst in zijn leven tot over zijn oren verliefd. Deze verliefdheid laat hem alle toppen van de hemel en de hel zien, tot hij Jardina van zijn gevoelens op de hoogte durft brengen!

Deze schitterende liefdeskomedie geeft met veel humor een vrij realistisch beeld van een eerste verliefdheid, die zowel op zéér jeugdige als op latere leeftijd kan opdagen en die niet direct door seksualiteit opgewekt wordt maar vooral focust op geestelijke én lichamelijke aantrekkingskracht. Dit debuut van Martin de Jong heeft me beurtelings ontroerd en doen schaterlachen. Zoute griotten is trouwens ook een zéér doordacht boek, met ijzersterke personages en een goede verhaalstructuur. De auteur verstaat de kunst om slapstick aan ernst te koppelen. Het boek Zoute Griotten verscheen al in 2001 en toen vond ik het al een te gek boek en de speciale jubileumeditie van deze hilarische cultkomedie bevat bovendien vijf uit de roman voortgevloeide bijzondere verhalen die het geheel nog rijker maken. Ook oude boekenliefde blijkt niet te roesten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: