Het heksenhuis

Gelezen door: Amanda (4 boeken)

Het verhaal speelt zich af in het 17de eeuwse Duitsland dat geteisterd werd door de fanatieke heksenvervolgingen.
Onschuldige vrouwen en mannen werden gemarteld, waardoor velen alles zeiden wat hun beulen wilden horen. Het maakte niet uit of dit de waarheid was.

Eva wordt te werk gesteld als dienstmeid in het heksenhuis, een gevangenis met martelkamer om zogenaamde heksen op te sluiten. Daar ontdekt ze een brief die een gevangene aan zijn dochter, Veronica had geschreven. Ze gaat op zoek naar Veronica en samen met een paar andere mensen vluchten ze naar veiligere oorden. 
 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jacqueline Zirkzee (4 boeken)

Een manuscript dat ongelezen moest blijven… De jonge Eva raakt verstrikt in het web van de fanatieke ‘heksenbisschop’ van Bamberg. Wanneer zij een brief vindt die geschreven is door een van zijn slachtoffers komt haar leven in gevaar. Het reisgezelschap waarmee Eva het bisdom ontvlucht, neemt een geheime missie op zich. Hun avontuurlijke zoektocht naar verlossing en vrijheid voert de reisgenoten dwars door oorlogvoerend Duitsland naar de rebelse Republiek aan de Noordzee. Kunnen zij hun opdracht uitvoeren? Wat zal de toekomst bieden voor de overlevenden van het Heksenhuis? Want ook de vrijheid kent zijn prijs…

In het bisdom Bamberg werden verdachten van hekserij vastgehouden in een speciaal voor dat doel gebouwde gevangenis, het Heksenhuis. Een van de gevangenen schreef kort voordat hij ter dood werd gebracht op de brandstapel een brief aan zijn dochter. Dit document uit 1628 vormde de inspiratiebron voor Het Heksenhuis, waarin Jacqueline Zirkzee op oorspronkelijke en overtuigende wijze een beeld schetst van de onvoorstelbare gebeurtenissen uit deze tijd. Kale historische feiten komen tot leven in deze kleurrijke roman, die handelt over foltering en dood, maar ook over vriendschap en hoop. Het Heksenhuis is méér dan een roman over een vreemd en voorbij verschijnsel. Vervolgingen zijn immers van alle tijden: er zullen altijd daders en slachtoffers, helden en toeschouwers zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Hendrickx (120 boeken)

Het heksenhuis geeft het verhaal weer over de heksenprocessen in Duitsland. Eva, een meisje die op de vlucht is nadat haar grootmoeder als heks werd beschuldigd, probeert alles op alles te zetten om haar grootmoeder terug te vinden nadat zij is gevangengenomen. Zij slaagt erin om te werken in het heksenhuis als dienstmeid, een gruwelijk instituut waar heksen beschuldigd, gemarteld en veroordeeld werden. Eva beseft dat iedereen die onschuldig pleit geen kans heeft om hun naam te zuiveren. De beschuldigden worden gemarteld, totdat de arme zielen niet anders kunnen dan verzinsels op te biechten om deze folteringen te doen stoppen. Het boek geeft een waar beeld weer over deze zwarte pagina van de Katholieke kerk waarbij een klopjacht werd gehouden op iedereen die enigszins verdacht werd van een heks te zijn. Bij het lezen van het boek besef je dat dit echt gebeurd is en dat onschuldige mannen en vrouwen ooit ten dode zijn veroordeeld door alleen maar beschuldigd te zijn van hekserij en van verzinsels van buren en kennissen. Een paar jaar geleden was ik in Duitsland (Winterberg) waar een monument was opgericht als eerbetoon voor de inwoners van het dorpje die veroordeeld en verbrand zijn geweest als heks. Een triestig en nietig monument, in een vergeten hoekje van het dorp. Er zouden meer en meer van deze verhalen moeten geschreven worden, zodat deze mensen niet vergeten worden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Bamberg