Jeruzalem. De biografie

Gelezen door: Maarten.Bassens (2 boeken)

Citaat: "In het verleden hebben historici, archeologen en snoeshanen de paar beschikbare bronnen uitgemolken, vervormd en toegetakeld teneinde die te doen stroken met de theorie die toentertijd hun absolute waarheid was. Ik heb steeds opnieuw de oorspronkelijke bronnen en de talrijke theorieën geraadpleegd en mijn conclusies getrokken. Als ik mij in al deze gevallen goed heb ingedekt, zouden 'misschien', 'waarschijnlijk', 'mogelijk' en 'zou kunnen' de meest voorkomende woorden in dit boek zijn. Om die reden heb ik ze niet op elk toepasselijk moment gebruikt, maar ik vraag de lezer erop te vertrouwen dat achter elke zin een immense hoeveelheid zeer gevarieerde literatuur schuilgaat.
"

Als middelpunt van de Oude Wereld kent Jeruzalem een rijke/fascinerende/woelige/complexe/... geschiedenis. Montefiore heeft op een zeer geslaagde wijze getracht om het relaas in zijn boek te vervatten. Literaire non-fictie ten top, want met een meeslepende vertelstijl en een uitgebreidvoetnotenapparaat (voor de meer "kritische" lezer) weet de auteur een groot lezerspubliek te bekoren.

Ik las dit boek als voorbereiding op een rondreis door het "Heilig Land". Meermaals moest ik glimlachen wanneer ik voor de eerste maal op plaatsen kwam die ik al kende via dit werk. Een echte aanrader (zelfs al reis je niet af naar het huidige Israël)!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: