Homo Faber

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Haar Hanna-meisjesgezicht! Ze vroeg me om een sigaret, wilde nog steeds weten waarover ik de hele tijd piekerde en ik moest toch iets zeggen: ik gaf haar vuur dat haar jonge gezicht verlichtte en vroeg of ze met me wilde trouwen."

Homo Faber, een variant op de menselijke soort, betekent letterlijk "De man die maakt". Zo kan je Walter Faber wel omschrijven. Vanuit zijn wetenschappelijke hart (hij is ingenieur voor Unesco) probeert hij de chaotische wereld te kneden naar zijn leven. Wanneer een reeks toevalligheden zijn zekerheden overhoop halen, komt een prachtige jonge dame op z'n pad. Fabers hele leven komt op de helling te staan wanneer deze nieuwe dame z'n oude vlam Hanna doet herleven. Hij weet op dat moment nog niet dat deze schone z'n (mislukt-geaborteerde) dochter is.

Na Stiller begon ik met volle moed aan Homo Faber. De stijl blijft subliem, maar in tegenstelling tot zijn magnum opus heb ik in deze roman niets moeten aanduiden wat me echt achterover deed slaan. De thematiek (huwelijk, liefde, identiteit en controle) komt grotendeels terug, maar blijft -wat mij betreft- meer op de oppervlakte. 'k Ga nu de film eens bekijken om te zien wat zij eruit puurden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs