Gelukkige slaven

Gelezen door: André Oyen (3142 boeken)

Citaat: "Geen arena zo opwindend en verslavend als die van een zakenbank, met zijn deadlines en zijn drama's. Met zijn dagelijkse suspense van losgeslagen aandelenmarkten, overal ter wereld. "

Tom Lanoye (1958, Sint-Niklaas) werd geboren in het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel) als jongste in een gezin van vijf. In 1976 gaat hij Germaanse Filologie studeren aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij studeert af met een scriptie over de poëzie van Hans Warren Tom Lanoye is heel bekend omwille van zijn politiek engagement en zijn kritiek op de maatschappij. Deze kritiek uitte hij meermaals in zijn columns voor Humo of in bundels polemische esays zoals bijvoorbeeld Schermutseling. Van begin 2003 tot begin 2005 was Tom Lanoye stadsdichter van Antwerpen. Lanoye won al vele prijzen, waaronder de Gouden Uil. Ook won hij als eerste Vlaming de Gouden Ganzeveer, een Nederlandse prijs. Zijn werk werd in vele talen vertaaId. In 2012 schreef hij het zeer gunstig onthaalde boekenweekgeschenk terwijl hij het jaar daarvoor ontzettend goed gescoord had met Sprakeloos, een homage aan zijn overleden ouders.

En nu is er terug een nieuwe Lanoye: Gelukkige slaven, een orkaan van heerlijke taal en passionele zinnen. Het is een echte schelmenroman, een genre dat Lanoye ook al in 1988 met Alles moet weg al met succes beoefende.Het thema in het boek is net als zijn voorganger uit 1988 verkopen:De domme massa geld aftroggelen en zelf veel winst maken. Het hoofdpersonage in Alles moet weg was het personage Tony Hanssens en in dit nieuwe leesfestijn volgen we twee Belgische bannelingen die ook allebei Tony Hanssens heten, maar die verder niets met mekaar hebben, behalve dat ze dezelfde broodheer meneer Bo Xiang hebben en tot ze één worden in het boek van Tom Lanoye in de Chinese stad Guanghzou. Aanvankelijk zijn ze niet van mekaars bestaan op de hoogte, De ene Tony wanhoopt, de andere Tony mikt en knarsetandt, en ze weten geen van beiden dat de ander bestaat. Tony Hanssen één denkt zijn Vlaamse roots voorgoed achter zich te hebben gelaten. Hij heeft in de scheepvaart gewerkt, maar zijn nieuwe job is de toy boy zijn van de echtgenote van meneer Bo Xiang. Die wordt één van de groten van de wereldeconomie genoemd. Tijdens een verplicht nummertje in Buenos Aires geniet de Chinese dame dermate van Tony's noeste ijver dat ze de pijp aan Maarten geeft. Ze laat een 'gelukkig' lijk achter dat tot overmaat van ramp ook nog eens 'verdwaalt' in wereldstad Buenos Aires. Tony Hanssen secundo is op de vlucht geslagen omdat hij als effectenhandelaar heeft gefraudeerd. Hij wil dringend terug naar vrouw en kroost, maar om aan een spaarpotje te raken moet hij in opdracht van meneer Bo Xiang een neushoorn stropen in Zuid-Afrika. De expeditie lukt, maar daarmee is een happy end nog niet direct in zicht.

Tom Lanoye maakt opnieuw enorme indruk met een theatrale afspiegeling van het dolgedraaide kapitalisme. In deze verbijsterende tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een sterk plot en een grandioze stijl toont de schrijver ons verschillende kanten van zijn veelzijdigheid, als entertainer, theaterspecialist en woordkunstenaar..

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dennis P. op 8 september 2013:
Ik luisterde naar Lanoye bij Friedl deze ochtend. Daar leek't dat 'k het eens zou moeten lezen (hoewel ik geen Lanoyefan ben), maar nu ik jouw recensie lees, twijfel ik toch weer.

Gelezen door: Peter Geiregat (385 boeken)

Citaat: "Het gelukkige lijk had het dan toch niet gehaald. Het was een tweede keer gestorven. Niemand echter zou Tony kunnen verwijten dat hij te weinig in het werk had gesteld om mevrouw Bo Xiang terug te halen."

De ene Tony Hanssen ontmoeten we in buenos Aires. Hij reist er samen met de vrouw van een Chinese tycoon. Hij is er min of meer de toyboy van mevrouw Bo Xiang. In werkelijkheid is hij geknecht want hij heeft massaal veel gokschulden bij meneer Bo Xiang. Zijn problemen worden er niet kleiner op als mevrouw Bo Xiang tijdens het liefdesspel overlijdt. Op de koop toe laat hij zich inpalmen door een charmante pseudobegrafenisondernemer. De andere Tony Hanssen ontmoeten we in een natuurreservaat. Hij staat klaar om een neushoorn neer te schieten en de hoorn los te snijden en te verkopen. Ook deze Tony Hanssen is op de vlucht. Hij heeft zijn vrouw en zijn dochter moeten achterlaten nadat hij een investeringsbank ten gronde had gericht met speculatieve beleggingen. Het neerschieten van de neushoorn gaat niet zonder slag of stoot. In afwisselende hoofdstukken lezen we de lotgevallen van beide Tonys. In het vijfde hoofdstuk worden beide protagonisten afwisselend aan het woord gelaten. In het zesde hoofdstuk zijn ze ook fysiek verenigd in hetzelfde hotel. Plots komt een Afrikaanse politie-inspecteur aankloppen bij Tony Hanssen (de toyboy). Hij beschuldigt Tony van het omleggen van een neushoorn. Deze persoonsverwisseling brengt Tony aan de rand van de afgrond. De rest van het verhaal borduurt hierop voort tot één van de Tonys de bovenhand krijgt en besluit om het leven van de andere over te nemen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (455 boeken)

Vlot en amusant, zelfs als diverse gruwelijke bezigheden worden beschreven. Ingenieuze plot, die er soms wel wat over is, maar de schitterende stijl en het meesterlijk taalgebruik maken dat ruimschoots goed. Het verhaal vertellen is de pret bederven, maar als terloops worden de bankencrisis, Zuid-Afrika en zijn leiders, de uitroeiing van de neushoorn gekoppeld aan de Chinese ecomische overheersing en vooral de doortraptheid van de meeste stervelingen door de mangel gehaald. Dan komt de Lanoye van de Kritieken te voorschijn en daarvan geniet ik nog het meest. Prima leesvoer !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Guanghzou