Een gezegend kind

Gelezen door: Marita Schaukens (140 boeken)

Citaat: "Het was jaren geleden dat Erika Isak had gezien. De laatste keer was in Stockholm geweest tijdens een van de etentjes waarop hij haar en Laura regelmatig trakteerde. Aanvankelijk nodigde hij daar ook Molly voor uit, maar ze kwam bijna nooit en daarom nodigde hij haar niet meer uit."

In deze vijfdelige roman volgt de lezer eerst de tocht van Erika naar het eiland Hammersö waar haar vader Isak sinds de dood van zijn tweede vrouw Rosa (moeder van Laura) het oude zomerhuis aan zee opknapt. Vervolgens gaat het over het gezin van stiefzus Laura die samen met het jongste zusje Molly, dochter van Isak en Ruth, eveneens naar het eiland besluit af te zakken. Aan het eind van de roman zijn ze bijna ter bestemming. Die tocht is een kader waarbinnen Ullmann de herinneringen van de oudste zussen aan hun laatste zomer daar als jonge adolescenten op een associatieve wijze verhaalt. En aan het einde van die hete maanden gebeurde er iets afgrijselijks. Dat doet de schrijfster ingenieus pas ver voorbij het midden van de roman uit de doeken. Eens de lezer dat weet zou hij eigenlijk opnieuw moeten beginnen om de reacties en gedachten van de twee, nu volwassen, vrouwen beter te begrijpen.

Ullmann schrijft vlot, in een makkelijke taal en met veel psychologisch inzicht in menselijk gedrag en motieven. Ze registreert vooral, zonder te (ver)oordelen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: