Het boek Hauser

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Mijn brief glijdt mij bereids vooruit, verzegelde heraut/ die trompetterend een boodschap brengt/ aan Hauser, dat ellendejong. Ik ben zijn pa./ Hij zal wel zwichten voor de bloemen uit mijn pen./"

De Duitse vondeling Kaspar Hauser is uitgegroeid tot een mytisch figuur die schrijver en beeldende kunstenaar inspireert. Met Het boek Hauser en een kortfilm die onlangs op YouTube gepost werd, loopt het woordbeeldproject 2013 van Annemarie Estor en Lies Van Gasse op zijn einde. De avonturen van hun personage Hauser eindigen in een antiquariaat. Daar krijgt hij een boek in zijn handen gestopt. Het boek Hauser. Daarmee is de cirkel rond. De tentoonstelling 'HAUSER. Expo is een multimediaal epos' waarin de bezoeker/lezer onder meer de originele poststukken kan ontdekken waarmee dichters Annemarie Estor en Lies van Gasse elkaar vier jaar lang elke week verrasten. Annemarie Estor en Lies Van Gasse werkten van 2009 tot 2013 aan het project HAUSER. Zij lieten zich inspireren door de 19e-eeuwse Kaspar Hauser (1812-1833) en noemden hun personage naar hem. Hauser vertrekt op een dag uit een huis, sluit de deur en gaat de wereld in. Wie is hij? Wat wil hij? Waar gaat hij heen? De dichters-annex-kunstenaars verrasten elkaar elke week met een prentbriefkaart met daarop een nieuwe strofe in een klassieke versvorm. Daarbij betrokken zij steeds meer samenwerkingspartners.

In het boek in klassieke versvorm geven beide auteurs en kunstenaars een heel artistieke kijk op de legendarische figuur. Hauser vertrekt op een dag uit een huis, sluit de deur en gaat de wereld in. Hij betreedt een wereld die hij niet begrijpt en ervaart alles als een overstroming van beelden. Hauser maakt een verre reis. Hij gaat, door een sirene daartoe uitgenodigd, in Oostende aan boord van een schip. Hij lijdt schipbreuk ter hoogte van Noord-Afrika en wordt op een golfstroom meegevoerd naar India. Hauser belandt na zijn bange uren in dit verre land in een Europees ziekenhuis en blijkt een vreemde ziekte onder de leden te hebben. Ans, een verpleegster, vertelt hoe zij Hauser verzorgt, hoe hij probeert om uit zijn toestand van bewusteloosheid te komen, en hoe hij zijn eerste woorden spreekt. Zij neemt het voor hem op tegen de dokters en er bloeit een romance op tussen hen. Ans en Hauser verlaten samen het hospitaal, maar lang zijn ze niet ongestoord samen. Al gauw krijgt Hauser brieven van een man die zegt dat hij zijn vader is. Maar Hauser wil geen vader. Ze slaan op de vlucht, richting Zuid-Europa. In Italië opent vader een partij correspondentieschaak met Hauser. De romance tussen Hauser en Ans wordt heviger en op zeker moment slaat ook het lichamelijk verlangen toe. We gaan terug in de tijd en worden deelgenoot van Kapers vaders gedachten, en wel vanaf het moment dat hij met de brieven begon. Vader blijkt niet zo lief te zijn als hij zich in zijn brieven voordoet. Hij zet de achtervolging in en bespiedt het koppel; ondertussen zet het schaakspel zich voort. De lezer weet dat vader het koppel bespioneert en dat ook vader zich aangetrokken voelt tot Ans. Zodra vader dichtbij ze is gekomen en merkt dat Hauser even niet oplet, slaat hij toe – hij verleidt haar. Hauser weet op dat moment nog niets. De trektocht leidt door Noord-Italië, Spanje en Portugal en eindigt in Lissabon, waar Hauser vader uitnodigt om het schaakspel in het echt af te maken. Daarna volgt nog heel wat aktie, waarbij ook een flinke portie erotiek niet kan ontbreken, gezien de nodige vaardigheden op dat vlak van Annemarie Estor.

De rest voltrekt zich in de korte film die werd gemaakt in samenwerking met Jess De Gruyter. Naast boek en film is er nog een tentoonstelling met alle verzen en tekeningen in het Letterenhuis in Antwerpen van 15 september tot 15 december 2013. Tevens is er nog een blog waarop het verloop van het hele prestigieuze project aan de bezoekers getoond wordt. Het hele project boek, film, tentoonstelling, blog is een uitgebreide streling der zinnen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Neurenberg