Belgische fabels 

Gelezen door: André Oyen (3543 boeken)

Citaat: "‘Ik kom jullie mijn steun betuigen, niet enkel uit sociale verplichting tegenover de ezel,’ zei de schatrijke voetballer in de fluitende microfoon.  ‘Want ooit gaf ik de ezel een lift met mijn vliegtuig en aan de intieme gesprekken tijdens de vlucht hielden wij een vriendschap voor het leven over.  Ik ga ook in op zijn dringende oproep omdat ik echt iets meen te kunnen betekenen voor de geteisterde Belgische jeugd.’  uit ‘De schatrijke voetballer van Genk’"

Confidenties aan een Ezelsoor zijn fabels voor volwassenen van Frank Adam. Aanvankelijk werden deze heerlijk absurde fabels in De Standaard Magazine gepubliceerd. In totaal verschenen er 10 fabels paginagroot vergezeld van de verhalende illustraties van Klaas Verplancke. Elke maand kreeg een éénorige ezel een door zorgen gekweld personage op bezoek dat zijn hart kwam luchten. De reacties op de fabels waren zo positief dat ze na het verschijnen in De Standaard Magazine werden gebundeld in een boek. En nu is de eenorige ezel van auteur Frank Adam en illustrator Klaas Verplancke al vier boeken onderweg in de reeks Confidenties aan een ezelsoor.

Het duo Adam en Verplancke verraste al met zijn vorige vier fabelboeken waarin zij vol grappen en grollen maar wel met een fabuleuze verbeelding de wereld van een andere kant te bekijken. Door een merkwaardig misverstand komt de éénorige ezel van auteur Frank Adam en illustrator Klaas Verplancke nu terecht in het land van de Belgen. Ze verkennen en doorleven Het lijden van laken, de mensen-manager van Zeebrugge, een rechtvaardigheids-juf van Mechelen, De allochtonen-auditie van Antwerpen, de intellectuelen van Brussel, de boswachter van Tihange en natuurlijk in exclusiviteit dé preek van de schatrijke voetballer van Genk, Een historisch manifest van de Vijftigers van Durbuy en ze laten zich uitwuiven door de kleine jongen van Hoei, het hoogste geluk.

De Belgische fabels zijn met dank aan beide heren weer een moment van bezinning om in woord en beeld het diepste, donkerste zwart de glans te geven die lezer en kijker onderdompelt in bijtende satire die doet glim-grim en groen lachen. Geniet van dit pareltje niet in een openbare ruimte want helaas kan niet iedereen ten dage de waardevolle kracht van humor appreciëren en ik denk niet dat Adam en Verplancke de GASboetes van lezers met de slappe lach voor hun rekening nemen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: