De dierbaren

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Ze kon zoveel variaties op aardappelgerechten maken als ze wilde, ze kon haar huis warm stoken tot het een sauna was, ze kon haar zonen net zolang knuffelen tot ze smolten, ze kon wollige pantoffels kopen voor haar en haar echtgenoot, ze kon in de zomer limonades met verse munt maken en in de winter chocolademelk met slagroom, ze kon dromen van strooien hoeden en een rozentuin, maar ze zou nooit het warme nest krijgen dat ze zo hard wilde.."

Nadat Valerie Eyckmans in haar opvallend debuut Verloren maandag het kantoorleven op de hak nam, is haar tweede roman een bijtend en inpakkende satire op het moderne gezinsleven.
Linda is een voormalige verpleegster die haar eigen loopbaan opgaf voor haar man en kinderen. Zij is daardoor niet erg gelukkig geworden want haar man is een succesvol chirurg die heel veel in het buitenland vertoeft en zich niet te veel het lot van zijn echtgenote aantrekt. Met haar twee zonen heeft ze een stroef contact en vrienden en kennissen zijn er ook niet al te veel in haar leven.

Het verhaal begint wanneer Linda een kat aanrijdt. Ze heeft schoenen aan die ze mooi vindt maar die haar veel te klein zijn. Daardoor krijgt ze kramp en kan ze minder goed manoevreren en overrijdt ze een kat, en wanneer haar voet plots uit de kramp schiet en ze pardoes het gaspedaal indrukt overrijdt ze het dier nogmaals. In minder dan een minuut had Linda twee keer dezelfde kat aangereden.
Van dan af beginnen de moeilijkheden zich op te stapelen. In een onhandige poging om alles en iedereen te redden, maakt Linda meer brokken dan ze ooit zal kunnen opruimen.

De dierbaren is een krampachtige zoektocht naar geluk, waarin een pubermeisje, een moeder en een gymleraar voortdurend struikelen over hun eigen idealen. Valerie Eyckmans kan in dit verhaal met een verbluffend gemak, humor, maatschappijkritiek, en menselijk drama afwisselen. In Verloren maandag had ze één dominerend personage, in De dierbaren zijn er dat heel wat meer en toch weet ze die allemaal goed in hun rol te plaatsen. Het is een heel eigentijds verhaal, een tikkeltje soapachtig, waarin delicate maar wel realistische onderwerpen als pedofilie, echtscheiding, genderconflicten en overspel op heel doordachte manier worden benaderd. Een aangrijpend maar ook ontspannend verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Het was niet Linda's bedoeling om twee keer over de kat te rijden."

Het verhaal over de gebeurtenissen in het leven van een vrouw, een leraar en een meisje. Elk zijn ze op zoek naar een plaats in de gemeenschap maar tijdens hun zoektocht krijgen ze allerhande problemen te verwerken die het hun niet gemakkelijk maken. Hoewel het niet helemaal mijn type boek is, toch vind ik het verhaal en de schrijfstijl heel aandoenlijk. Het is een erg goed leesbaar boek, heel eigentijds en met de nodige kwinkslagen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

Citaat: "Het was niet Linda's bedoeling om twee keer over de kat te rijden."

Wie is het hoofdpersonage in dit boek? Linda die de katalysator van het verhaal is door de kat van meneer Verfaillie dood te rijden? Haar zoon Finn die vriendschap sluit met Rocco, waardoor haar zus Pilar en Linda's oudste zoon David aan een onstabiele romance kunnen beginnen? Of meneer Verfaillie die als leraar LO van Pilar het cement is tussen alle verhaallijnen? In ieder geval lopen de verhaallijnen geregeld in elkaar over en worden de personages stuk voor stuk uitgewerkt tot op het einde van het boek een indrukwekkende puzzel gelegd is. Het geheim van David verklaart de moeilijke relatie met zijn vader. De coming to age van Pilar en David is ontroerend en labiel tegelijk. Meneer Verfaillie is even labiel als ze kat doodgereden wordt, zeker als hij van handtastelijkheden beschuldigd wordt en door de schoolpsycholoog op de rooster gelegd wordt. Wie had kunnen vermoeden dat de halsketting van Mini een noodzakelijk element in het verhaal zou vormen? Met snedige zinnen, zin voor humor en tal van rake dialogen is dit boek een verrassende ontdekking.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: