De onderwaterzwemmer

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Ik heb mij in dit boek aan 3 aspecten geweldig gestoord.
1. Een onverantwoordelijk persoon brengt zichzelf en een tweede persoon die hem/haar lief heeft in levensgevaar. De initiatiefnemer overleeft het niet, diegene die meegesleurd werd wel. Toch neemt de overlevende alle schuld op zich. Dit scenario herhaalt zich tweemaal. Bovendien blijkt de overlevende iemand te zijn die niet in staat is een rouwproces te voltooien. Uiteraard kan men over alles een boek schrijven, maar dit vind ik zo extreem onwaarschijnlijk dat ik die ernstig bedoelde roman niet meer ernstig kan nemen.

2. De keuze van de setting in combinatie met een vleugje racisme. Deel 2 speelt zich af in Afrika en de aankomst is het toppunt van karikatuur.Verder heb ik onthouden dat zwarten zweten, stinken, altijd staan te roken en veel lawaai maken. Ik heb me aan de denigrerende toon doodgeërgerd. Deel 3 is het absolute dieptepunt. Setting een armzalige ziekenboeg in Havanna waar de hoofdpersoon in hangende positie zijn laatste dagen mag slijten. Castro heeft veel fout gedaan tijdens zijn bewind maar behoorlijke gratis ziekenzorg en onderwijs zijn (misschien zijn enige?) realisaties. Wat hier geschreven werd is "not done".

3. De schrijfstijl. Het eindeloos herhalen van altijd maar hetzelfde met kleine nuances maakt het lezen saai. Op geen enkel ogenblik is de auteur er in geslaagd om bij mij een gevoelige snaar te raken. Ik geef dit boek een piepklein half sterretje maar om dat dit niet mogelijk is klik ik 1 aan om in het gemiddelde opgenomen te worden.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 11 juli 2018:
Ik begrijp je opmerkingen oa over de racistische ondertoon. Ook ik schrok even. We zijn dat soort gedachten niet meer gewoon, toch niet in een roman. Maar, de hoofdpersoon is bang, onzeker, hij wil daar niet zijn. Als je onzeker bent, denk je vlug dat je uitgelachen wordt. Voorts mist hij de orde, de persoonlijke ruimte. De auteur heeft dat gevoel heel goed weergegeven.

De omgeving in het eerste deel is trouwens al even negatief weergegeven:koud, veraf. Het kind begrijpt het niet.

Het gemis, de onverbrekelijk band tussen vader en kind is op een heel originele en prachtige manier weergegeven.

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Als een onderwaterzwemmer is zijn vader het hele eind met hem mee gezwommen, jaar in jaar uit en nu dus van het ene continent naar het andere."

Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, In het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Zonder vader durft hij amper naar huis, want hij vreest de veroordeling van zijn moeder,omdat zij zal denken dat hij alleen maar aan zichzelf gedacht heeft.

Met deze hele beklemmende intro begint het levensverhaal van Tin, getraumatiseerd door de dood van zijn vader, opgezadeld ook met een laag zelfbeeld. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw Vic op weg naar een adoptiefzoon , het noodlot opnieuw dreigt, wil hij uit zijn falen ontsnappen, wat volgens hemzelf niet is gelukt, maar wat hij in de ogen van een getuige van het tragisch gebeuren, toch op een zelfopofferende en kordate manier heeft aangepakt. Door dit voorval verliest hij zijn zo geliefde vrouw Vic en ook onrechtstreeks zijn aanbeden dochter Nikki. In een Cubaans ziekenhuis probeert de stervende Tin doorheen zijn pijnaanvallen zich te verzoenen met het leven dat hij volgens hemzelf zo stuntelig heeft geleid maar waarin hij toch nog hoopt in het echt of in een droom de weg naar zijn dochter terug te vinden.

Thomése heeft met de onderwaterzwemmer een buitengewoon sterk boek geschetst over een mens die een schoolvoorbeeld van kwetsbaarheid, eenzaamheid maar ook van goedheid is of zoals de auteur het zelf schrijft :“Jij bent onze theoreticus,” zegt Vic soms liefkozend. Ze bedoelt dat hij dermate onpraktische en onhandig is dat hij de hele werkelijkheid zo uit zijn handen in honderdduizend scherven op de grond laat vallen.'

Wat mij betreft is De onderwaterzwemmer één van de intelligentste en boeiendste werken van het Nederlandstalige boekenaanbod van dit jaar geworden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "De jongen wil het uitschreeuwen van de kou, die zich met vissentandjes in hem vastbijt"

‘De onderwaterzwemmer’ begint langdradig. Toch blijkt de uitgesponnen oversteek van een rivier tijdens de oorlog cruciaal voor de rest van het boek.De vader van Martin leert hoe hij ’s nachts ongezien de rivier moet overzwemmen naar onbezet gebied. Maar eenmaal aan de overkant blijkt de vader verdwenen. Een zoektocht levert niets op en hij keert terug naar zijn moeder. Daar moet hij ootmoedig erkennen dat hij zijn vader is kwijtgeraakt. Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurd is, maar het schuldgevoel is immens.
Dertig jaar later gaat Martin met zijn vrouw diep in Afrika op zoek naar een jongen die haar school op afstand heeft geadopteerd. Daar overvalt hem een tweede drama.Bij een bezoek aan het dorp van het Foster Parents-kindje verdwijnt Vic. Martin doet er alles aan om haar terug te vinden. Hij wordt iemand die zichzelf niet meer herkent, want hij gaat zelfs over tot de ontvoering van het albinojongetje om hem te ruilen voor zijn vrouw. En nog eens dertig jaar later heeft hij op Cuba bij een ongelukkige val zijn rug gebroken. Pijnlijk en ongemakkelijk bungelend in een soort draagzak in het ziekenhuis kijkt hij terug op wie hij geweest is en wat hij van zijn leven gemaakt heeft. Na een moeizame start komt dit boek in het tweede deel definitief uit de startblokken. De emoties worden treffend neergezet. De mengeling van onbeholpen Frans en Engels zijn een spielerei die goed werkt om de hulpeloosheid van Martin in een uitzichtloze situatie uit te drukken. Het langdradige begin mag zeker niet afschrikken, want daarna geeft dit boek al het goede prijs dat erover verteld werd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

Ik heb dit zeer graag gelezen. De pittige stijl ondersteunt het verhaal. Het is zeer visueel maar ook auditief geschreven. Over menselijke vader- en zoongevoelens die zeer sterk zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (263 boeken)

Een intrigrerend boek over een jongen die zijn vader kwijtspeelt bij een oversteek naar bevrijd gebied. Dat feit legt een zware druk op zijn verdere leven. Hij is een angstig mens geworden. In zijn verbeelding loopt alles slecht af. Een reis naar het buitenland loopt ook slecht af. En toch weet hij op kritieke momenten het heft in handen te nemen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Cuba