Walging

Gelezen door: Els Mannaerts (13 boeken)

Walging. Vreselijk boek!”, was de algemene teneur in onze leesclub. Een existentialistische roman over leegheid, angst, depressie. Hoe terecht ook, deze roman biedt meer, veel meer.

Antoine Roquentin, een man van in de dertig zonder vrouw, kind, job, vaste stek of vrienden, wordt op een dag bevangen door existentiële angst. Plots kijkt hij op een andere manier naar de dingen, maar hij kan de verandering niet benoemen. In de hoop grip te krijgen op wat hem overkomt, besluit hij al zijn bedenkingen en gevoelens minutieus te noteren in een dagboek. Het enige waarvan hij zeker is, is dat hij bestaat, maar wat moet hij in godsnaam met dat bestaan?

Hij weigert zich te plooien naar wat sociaal gangbaar is, erger nog: de bourgeois - dol op normen en schone schijn - bezorgt hem afkeer. Veroordeeld om te leven zonder het vangnet van een God of een groep, beschikt hij over absolute vrijheid, en dat individualisme is loodzwaar om dragen. Maar er is hoop. Sartre is niet vies van humor, waardoor de ondraaglijke zwaarte draaglijk en zelfs grappig wordt.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Ronny Szostek op 3 november 2006:
Walging is een van Sartre's beste boeken. Sartre heeft na Walging nog een boek geschreven waarin zijn levensbeschouwing zo overtuigend is.