Een kleine geschiedenis van bijna alles

Gelezen door: hidde vankrunkelsven (5 boeken)

Citaat: "Het is waarschijnlijk geen goed idee te veel persoonlijke belangstelling in je microben te stellen."

Omdat ik eens iets wou lezen waarvan ik iets zou opsteken kocht ik Een kleine.... Ik zou me alvast niet laten intimideren door het onderwerp. Eenmaal begonnen kon ik echter moeilijk stoppen met lezen. Op een leuke manier vertelt hij ons over het ontstaan van het heelal, atomen, bergen ,... Ondertussen betrap ik er mij zelf op om 's avonds eens meer naar de sterrenhemel te kijken of overdag, toen we aan het Gardameer vertoefden, naar de bergen. Een dikke aanrader!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Fons Mariën op 30 januari 2018:
U heeft dit boek gelezen aan het Gardameer blijkbaar, maar het boek speelt zich niet daar af, maar wel overal!

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Hoe kan het dat we de zeeën, terwijl ze zo groot zijn, zo makkelijk overbevissen? Nou, om te beginnen zijn de zeeën op aarde niet overal even overvloedig. Alles bij elkaar denkt men dat nog geen 10 procent van de oceanen van nature productief is. De meeste soorten waterdieren verkiezen in ondiep water te leven waar het warm en licht is en er voldoende organische materie is om de voedselketen te bevoorraden. "

Zoals de titel zegt, gaat dit boek over zowat bijna alles. Het begint bij het begin, de oerknal, gaat dan naar de aarde, de fysica, chemie, biologie, etc... om bijna op het einde over de mens te praten. Dit boek gaat echt over alles.

Het is in uiterst begrijpelijke taal geschreven. Bryson is immers geen wetenschapper. Hij blijft boeiend van beginzin "Ook al doe je nog zo je best, je zult nooit begrijpen hoe klein een proton is en hoe weinig ruimte het inneemt" tot het afscheid "We staan werkelijk aan het begin van dit alles."

Dit is een boek dat bij iedereen, die ooit even stilstond bij het leven, in de kast moet staan.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Johan Willaert op 17 augustus 2007:
Gewoonweg een schitterend boek ... zoals alles trouwens van Bill Bryson.

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

Van dit boek bestaan twee edities : een gewone (goedkope) teksteditie en de duurdere geïllustreerde editie. Ik kocht en las de tweede en heb er geen spijt van. Deze editie omvat zowat 600 blz. tekst en ik ben er lang aan bezig geweest. De materie die de auteur behandelt heeft bijna geen grenzen: van de oerknal, het heelal, de aarde, de continenten, het leven op aarde tot de komst van de mens. Zeggen dat dit boek populair-wetenschappelijk is, is bijna oneer aandoen aan deze prestatie. Dit boek is als het ware een ode aan de wetenschap en de wetenschappers van de voorbije eeuwen. Hij behandelt kosmologie, astronomie, fysica, chemie, geologie, geofysica, biologie, erfelijkheidsleer, paleoontologie... De auteur slaagt erin een heel leesbaar boek te schrijven, met de wetenschappers in de hoofdrol. Telkens vertrekt hij inderdaad van de wetenschappers in elke discipline, ook de bijna vergeten wetenschappers. Zo vertelt hij het verhaal van hun ontdekkingen en de waarde ervan in het geheel van betrouwbare kennis over heelal, aarde, leven en mens. Bryson vergeet daarbij de boeiende anekdotes niet, die het boek nog leesbaarder laken. Zelden heb ik een populair-wetenschappelijk boek gelezen dat zo boeiend en leesbaar is voor iedere lezer! De talrijke illustraties (tekeningen en foto's) maken van deze editie een juweeltje. Dit boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor elke 18-jarige die de school verlaat en eventueel verder studeert (onafgezien van de richting die hij/zij zal volgen). Dit boek brengt immers respect voor de wetenschap bij.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: san zeno