Moeders zondag

Gelezen door: flor lux (0 boeken)

Citaat: "Verhalen, vertelsels. Altijd was er de suggestie dat je leugens verkocht. Maar voor haar zou de taak altijd zijn om door te dringen tot het wezenlijke, het hart, de kern, het merg: waarheidsgetrouwheid als vak."

Briljant! Een bijna 100-jarige schrijfster blikt terug op haar leven. In dat leven staan enkele uren centraal: de vroege namiddag van 30 maart 1924, Moeders zondag. Moeders zondag is de voorloper van moederdag, maar Jane Fairechild is wees en heeft de hele dag vrij. Gedurende 158 bladzijden vertoeft de lezer in haar hoofd, toen dienstmeid, die een verhouding had met de zoon van een adellijke familie tot op het ogenblik dat er zich een drama voltrekt. Haar reflecties gaan over het verleden, het heden de toekomst. De plot heeft de ingrediënten van een stationsroman: dienstmeid papt aan met jonge lord, en de dramatische wending. Maar Swift tilt dit verhaal ver boven deze plot uit om te reflecteren over echtheid en verbeelding (of inbeelding), over wat is en wat had kunnen zijn, over feiten en interpretaties, over oprechtheid en maskers. Maar er is zoveel meer te vertellen over dit rijk boek. Hoe knap het in mekaar steekt bijvoorbeeld. Hoe toeval, geluk en pech het leven kunnen beïnvloeden en een totaal andere wending kunnen geven. Hoe romans schrijven een metafoor is voor het leven schrijven... Om te herlezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 29 augustus 2016:
Woorden waren als een onzichtbare huid die al het bestaande omhulde en er realiteit aan verleende. Toch kon je niet zeggen dat de wereld er niet zou zijn, niet werkelijk zou bestaan als je de woorden afschafte. In het beste geval leek het erop dat de dingen de woorden kunnen heiligen die hen van elkaar onderscheidden, en dat woorden alles kunnen heiligen.(p117-118)

Een prachtig boek inderdaad, over zo veel,gevangen in een gestolde lentedag.


Locatie: newbury