Suikerspin

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "Mijn grootvader, Jean-Baptist Van Hooylandt, was de eerste in de familie die op de kermis begonnen is. De mensen die hem gekend hebben, mijn grootmoeder op kop, hebben altijd gezegd dat ik gesneden en gebeiteld dezelfde ben als mijn grootvader. Hetzelfde open gezicht, dezelfde kracht van stem, ook breed van schouders en kort van lengte. Kop en kont afgerond."

Lang geleden dat ik met zoveel binnenpretjes gelezen heb. In deze meesterlijk gecomponeerde familieroman van het foorreizigersgeslacht Van Hooylandt spettert het kermisgejoel van elke bladzijde. Onderhuids echter wemelt het van intriges, eigenbelang, schuld en boete, afgewezen liefdes en uitbuiting. De Siamese tweeling Joséphine en Anastasia wordt als slaaf verkocht en als lust- en kijkobject tentoongesteld op de dorpskermissen in het begin van vorige eeuw. Fraai oogde het allerminst.

In korte hoofdstukken hangt de auteur een indringend beeld op van deze keiharde kermiswereld. Knokken om te overleven, zeg maar, en daar doet ieder familielid, vriend en vijand zijn of haar zegje over, de aaneen gegroeide tweeling incluis. En als er dan een paar brave zielen zich over de belabberde leefomstandigheden van de meisjestweeling willen ontfermen, krijgen ze geheid de wind op kop. De Van Hooylandts spartelen met hun kermisattracties de twee wereldoorlogen door, maar wat er van deze forains en hun Kinderdroom-molentje rest nadat het stof is gaan liggen, is scabreus, iel, zielig. Hoe een imperium roemloos ten onder gaat aan winstbejag en het knagen van de tijd.

Dit alles is verpakt in een zinderende en sublieme vertelling met een fraaie strik erom heen, waarin de muziek bijna te horen is; de frieten, de mayonaise, de uitgeplozen watten van de barbe à papa’s en andere kwabbige substanties te ruiken zijn.

Ik twijfel geen seconde: de beste Vlaamse roman van 2008. Op dezelfde eenzame hoogte als De Engelenmaker van Brijs. Laat de superlatieven maar komen. Dat ik dit nog mocht meemaken. Een prijsbeest.

 | Reacties (9)Delen |
9 reacties:
karin bosteels op 16 mei 2012:
Een subliem boek! De setting is door en door Vlaams, het thema universeel: een totaal gebrek aan ethisch besef, de gruwelijke fascinatie voor abnormale mensen, winstbejag... Heel sterk!
Katina op 5 februari 2012:
Formidabele parabel! "Wijven zijn crapuleuze serpenten"... Een boek dat iedereen graag zal lezen, zeer filmisch geschreven, een intrigerend verhaal, lees het, koester het en zeg het voort!
Marc Dilliën op 15 januari 2011:
Als je meer wil lezen van deze taalvirtuoos, zijn vroeger werk is gebundeld in Langs vaderszijde, Langs moederszijde en Langs schrijverszijde. Allemaal even boeiend.
leesbeest op 12 december 2010:
Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen. Twee keer een namiddag en meteen heel wat rijker. De personages zijn zeer goed uitgewerkt, op Tony na die er een beetje flauwtjes uitkomt. De setting is heel erg goed gedaan. Je ruikt als het ware de geur van de kermissen. Vlaminck schrijft ook heel erg visueel. Men merkt wel dat hij ook theaterauteur is. De gruwelijkheid van het gegeven, het tentoonstellen van mensen die niet binnen de norm vallen, wordt gelukkig verzacht door de humor. Vooral in de schitterende monologen van Arthur. Tot op het einde bijft het boek een sterke spanningsboog hebben met een zeer verrassende plot. Het boek verdiende meer media aandacht en zeker meer literaire prijzen.
Marieke op 27 september 2010:
Prachtig boek!
Dit is één van de boeken die me heeft doen geloven dat er ook in de Nederlandstalige literatuur echte pareltjes te vinden zijn.
Jan Verhulst op 3 oktober 2009:
Een schitterend boek. Prachtig geschreven! Bij het lezen had ik regelmatig het gevoel dat ik naar een theatervoorstelling aan het kijken was. Ik hoorde de akteurs als het ware spreken.
Ik vind Suikerspin een zeer tragisch boek, waarbij de tragiek gedempt wordt door de humor. Het lezen van dit boek bracht mij in een trieste stemming omwille van al de ellende van de 'condition humaine' die er in tentoon wordt gespreid. Erik Vlaminck doet dat echter op zo'n humoristische wijze dat ik voortduend zat te glimlachen en soms zelfs hardop aan het lachen was. Een bijzondere leeservaring!
Hilde Van Hecke op 27 september 2009:
In één woord samengevat: prachtig! Ik heb elke vrije minuut aangegrepen om verder te kunnen lezen. Het boek blijft boeien tot de sublieme ontknoping.
Nico Lauwers op 25 juli 2009:
Dit is inderdaad een schitterend boek. Het is ook goed geconstrueerd. Elk hoofdstuk behandelt een andere generatie en dat wisselt zo voortdurend af zonder dat je de draad kwijt raakt. Het leest vlot en het verhaal boeit. En de ontknoping is ronduit schitterend!
ilse op 18 november 2008:
Ik wist al langer dat Erik Vlaminck een groot schrijver was, en met Suikerspin heeft hij zichzelf (alweer) overtroffen. Schrijnend, gruwelijk, grappig, intrigerend, ... Een totaalpakket om van te smullen. Zalig gewoon.

Gelezen door: Evelien Van Ginneken (1 boeken)

Leest als een trein, door het 'Vlaamse' taalgebruik. De personages zijn erg herkenbaar en het is verfrissend dat zowel het vertelperspectief als de periode van het verhaal vaak wisselt. Ruw verhaal, maar ontroerend geschreven! Moeilijk weg te leggen. Ik kijk nu helemaal anders tegen kermissen aan, en al zeker tegen draaimolens!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sabrina Pevenage (1 boeken)

Suikerspin is een historische roman die aan de hand van vier generaties de duistere familiegeschiedenis achter de familie van Hooylandt presenteert, naast het conflict tussen Arhur van Hooylandt, zijn zoon Tony en zijn schoondochter is er ook het verhaal van de Siamese tweeling, de beschaafde Josephine en de apatische Anastasie, die worden gebruikt als kermisattractie en niet gezien worden als twee mensen. De roman is opgebouwd uit getuigenissen, brieven, oude documenten,…

Ik vond dat de afwisseling van tijd, locatie en verteller het verhaal heel boeiend maakten, deze korte hoofdstukken beschrijven de harde kermiswereld achter de vrolijke lichten en muziek van de façade van de kermis. Ook de veranderingen die tot de huidige samenleving hebben geleid worden beschreven. De verschillende vertellers geven soms verschillende versies of flarden van dezelfde verhalen waardoor je als lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet.
Het boek is dus een soort van puzzel waarbij de puzzelstukken gedurende het hele verhaal worden rondgestrooid en pas op de laatste pagina’s krijg je het laatste puzzelstuk. Het boek zit vol zwarte humor, triestigheden, legendarische uitspraken, geklaag, kermisvolk, bizarre personages en een verrassende wending. Suikerspin is zeer vlot leesbaar, herkenbaar en ook nog eens grappig Zeker een aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: