Champagne

Gelezen door: Carl De Strycker (24 boeken)

Opnieuw een onwaarschijnlijk uitgangspunt, een handelsmerk van Nothomb, waarbij iemand de identiteit van een ander aanneemt en daarmee een heel nieuw leven start, waarin hij eerst moet proberen te weten te komen wie hij nu precies is. Dit leidt tot een prachtig gedachte-exeperiment, maar Nothomb slaagt er niet in om het boek met een climax te laten eindigen.

Net zoals in Dagboek van een zwaluw zakt het boek aan het einde wat in, alsof Nothombs fantasie wat opgedroogd raakte, raffelt ze het boek af. Da's jammer, want de eerste 150 bladzijden zijn alweer subliem, flitsend en hilarisch.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Delphine op 15 oktober 2009:
Ook ik kan Nothbomb haar manier van schrijven erg appreciëren! Ik las het in het Nederlands en werd echt het hele verhaal meegesleurd. Ik vind wel dat het boek iets miste, ook het einde vond ik niet zo geslaagd.
Sarah Verhassselt op 18 november 2008:
Met de regelmaat van de klok publiceert Nothomb elk najaar een roman. Deze "dame grand cru" weet ons steeds te verrassen door waanzinnige uitgangspunten waarop haar verhalen gebaseerd zijn. Zo is het ook met Le fait du prince (ik las het boek in het Frans), waarin de verteller de identiteit aanneemt van een vreemde die in zijn appartement geheel toevallig het leven laat.

Maar inderdaad, hoewel de lezer een overdosis champagne toegediend krijgt, blijft hij bij dit boek toch op zijn honger zitten. Ik heb ook de kans gehad om Nothomb persoonlijk te ontmoeten en om een interview met haar bij te wonen over Le fait du prince. Deze Belgische heeft duidelijk nog veel in petto, en maakt een ongelooflijke indruk. Net als haar boeken is haar discours scherpzinnig en uiterst komisch.

Kortom, ze blijft boeien. Ook al vond ik dit boek minder goed, ik heb het verslonden. En ik zal Nothomb blijven verslinden.