De dood van Murat Idrissi

Gelezen door: Lin (27 boeken)

Citaat: "Daarachter is de zee die ze nog geen dag geleden overgestoken is. Zij daar, op het dek met haar ogen dicht en haar gezicht naar de zon, dat is een ander, haar leven is nog niet begonnen. "

Dit recente werk van Wieringa heeft, net als 'Dit zijn de namen', migratie als uitgangspunt. Het verhaal is een literaire interpretatie van waar gebeurde feiten. Wieringa woonde het proces bij van twee Nederlandse meisjes van Marokkaanse afkomst die een jonge Marokkaan hielpen vluchten. Maar zoals uit de titel al blijkt: Murat overleeft dit niet. Opgesloten in de kofferbak van een huurauto, komt hij om door zuurstofgebrek tijdens de overtocht van Marokko naar Spanje. De twee meisjes, die met veel te weinig geld op reis vertrokken waren, lieten zich overhalen om Murat mee over de grens te smokkelen, tegen betaling, uiteraard. Een kameraad belooft om tijdens de overtocht af en toe naar Murat te gaan kijken, maar dat doet hij niet.

Thouraya, en vooral de gevoelige Ilham, zijn ontredderd als ze merken dat ze met een lijk in hun koffer zitten. Ze kunnen enkel bedenken dat ze het lichaam moeten dumpen, iets dat uiteraard niet meteen lukt in het uiterst drukke toeristische zuiden van Spanje. Wieringa schrijft met veel inlevingsvermogen in de situatie van de twee meisjes die dit uiteraard niet gewild hebben. Hoe compact de roman ook is, we komen veel te weten over de situatie van de twee meisjes (kinderen van analfabete ouders uit een andere cultuur) en de lezer kan zich perfect inleven in vooral Ilhams wanhoop als ze merkt in welke uitzichtloze situatie ze verzeild is geraakt.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 1 mei 2017:
Een stilistisch juweeltje, alles klopt in al zijn compactheid.