De leraar

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "De taal die ik onderwijs is een gebrekkig instrument om iets over onszelf en onze omgeving te zeggen, ieder woord trekt een grens en staat nuancering in de weg, dat voelen mijn leerlingen zoals de hele wereldbevolking voelt wat haat en liefde is maar er geen woorden voor heeft; wat niet wil zeggen dat ze dom of ongevoelig zijn, het is de taal, onze taal die ervoor zorgt dat wij die indruk krijgen; zij die het best kunnen uitleggen verdienen het meest, niet de beste vaklui."

Met zijn roman De leraar gebruikt Bart Koubaa (° 1968) twee tactieken die de lezer als een op hol geslagen paard door dit boek laten razen. Enerzijds is er het sociale en actuele aspect dat de verrechtsing en de verzuring in onze maatschappij aanklaagt, en anderzijds is er het literaire gedeelte dat zorgt voor een ingenieus opgebouwd verhaal dat je beetje bij beetje meesleurt in een bloedstollende ontknoping. Het getuigt natuurlijk van een enorm vakmanschap om dit alles tot een harmonieus geheel te kunnen versmelten om zo een puntgaaf werk te kunnen afleveren dat boeit van de eerste tot de laatste letter.

De auteur weet zijn hoofdpersonage ook heel geraffineerd gestalte te geven. Hij heeft een figuur gecreëerd die zéér gemengde gevoelens oproept van begrip naar medelijden tot afschuw. Dit hoofdpersonage is een leraar met de bijnaam De Kraai, die al 27 jaar Nederlands geeft op een beroepsschool. Eerst denk je dat de man met een burn out zit, maar er blijkt toch veel meer aan de hand te zijn.
Een pageturner met een hoog literair gehalte.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Annemie Fivez op 26 november 2009:
De leraar heeft me ook niet echt geboeid. Al vlug had ik door dat er met die leraar iets meer aan de hand was toen de moeder van zijn beschermeling de achterstallige huishuur kwam betalen en ergens een foto van haar zoon zag staan. De ontknoping was wel zeer hallucinant.
Nico Lauwers op 22 oktober 2009:
Ik heb me echt door De leraar heen moeten worstelen. 250 bladzijden negativisme met een ontknoping waarvoor ik verder las omdat ik er veel van verwachtte maar die erg tegensloeg. Voor mij een boek om snel te vergeten. Maar misschien lees ik het te oppervlakkig en vind ik er de diepere betekenis niet in. Wie weet ...
annette raemdonck op 18 augustus 2009:
Als leerkracht kan je een boek met de titel De leraar bezwaarlijk laten voor wat hij is. Tijdens het eerste deel kreeg ik een beeld van het "leraarschap" dat erg realistisch geschreven is met herkenbare situaties, reacties, ed. Gaandeweg bekroop mij hoe langer hoe meer een onbehaaglijk gevoel - ik trachtte nog loyaal te blijven tegenover "de leraar", maar in de laatste fase van het verhaal wordt het duidelijk waarom dat zo moeilijk is! Een boek dat me erg getroffen heeft! Veel diepgang, stof tot nadenken!

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Mmm, niet mijn ding, eerlijk gezegd. Bepaalde scènes waren herkenbaar uit de verhalen van vriendinnen en cursusgenoten die in het onderwijs staan, maar toch het negativisme woog erg zwaar door. Maar inderdaad, misschien mis ik de point wel?

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: