Het jaar van de man

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Mijn wanhoop was geheel onverwacht omgeslagen in wat menigeen verliefdheid zou noemen. Ik had geen werk, maar de liefde scheen me te willen komen redden. Men trachte zich voor te stellen wat dat betekent op mijn leeftijd. De wijsheid, de waarheid, de infame leugenachtigheid en de dwaasheid van mijn bijna dertig jaren, heel de hutsepot die mijn persoon in de loop der tijden was geworden, perste ik door mijn spreekbuis en stortte ik over het object van mijn verliefdheid. "

Het jaar van de man had door een 'mei achtenzestiger' kunnen geschreven zijn. Het boek is van de eerste tot laatste bladzijde één grote revolte tegen de gevestigde maatschappijnormen. Met andere woorden: vive la vie bohème.

Helm Steen heeft een uiterste hekel aan orde, netheid en leven volgens de wetten van ma en pa, god of andere moraalridders. Hij woont in een krot waarvan het interieur veel gelijkenis vertoont, en dat is nog zelfs zéér zacht uitgedrukt, met een varkensstal. Een huwelijk of andere relatievorm vindt hij het toppunt van idioterie en werken voor het dagdagelijkse brood is iets voor dolgedraaide burgerluitjes. Uitgerekend hij wordt gevraagd om een maand over de kraaknette villa te waken van zijn beste vrienden Piet Lul en Mie Kut, die als huwelijksreis een trip rond de wereld maken.
Op een maand tijd is het huis in een complete puinhoop herschapen. Dat zijn vrienden razend zijn vindt hij niet netjes, want het huis staat er nog en dat is dank zij de besteding van zijn kostbare tijd die hij best had kunnen gebruiken om te filosoferen over de onzin van een geordend leven of om rond te zwerven.

Na een kort avontuurtje dat met zijn buurvrouw dat op een siser afloopt, valt Helm in een gat van stilte. Hij herneemt zijn zijn gewone dagdagelijkse leventje. Hij herneemt zijn eigen levenstijl en schrijft nog een gezouten antwoord op een vermanende brief van Piet Lul om hem te wijzen op zijn verkeerde levenswijze en ook om hem op het feit te wijzen dat hij hem een levensgrote lul vindt. Maar deze stilte wordt zelfs Helm iets té beklemmend.
Op één van z'n wandelingen wordt hij geconfronteerd met een drenkeling in het kanaal. De man was totaal ontredderd en had voor zelfdoding als ultieme uitweg gekozen. Het ijskoude water had hem waarschijnlijk terug op zijn positieven gebracht en hij gilde het uit dat het te koud was om dood te gaan. Dit feit haalt Helm meteen uit zijn winterslaap. Hij begeleidt de jonge man naar huis, zorgt voor hem, koestert hem en wordt verliefd op hem.

Deze grappige maar ook filosofische roman is zo geraffineerd geschreven dat hij de lezer van het begin tot het eind in zijn greep heeft. De auteur beheerst zijn hoofdpersonage zodanig dat je zou denken dat het semi-autobiografie is.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Didier Vaes op 5 augustus 2009:
Bedankt voor deze boekentip. Met de zin "geordend leven of om rond te zwerven" heb je mijn nieuwsgierigheid wel geraakt. Ik heb mezelf deze vraag wel duizend maal gesteld. Ik heb veel problemen met maatschappijnormen, dus kan deze roman wel iets voor me betekenen.