Nergensman

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Ik had alleen maar woorden, die ik bewaarde als stenen, als schelpen. Het genot van woorden die niet naar dingen of gebeurtenissen verwezen, die louter woord werden."

Nergensman kan je als titel zéér letterlijk opvatten. Want de auteur mag zich dan op alle mogelijke vlakken van de literatuur bewegen, toch kan je hem nergens echt op vastpinnen. Hij begeeft zich met evenveel gemak op het terrein van de fictie als de non–fictie. Deze bundel is hier een schitterend voorbeeld van.

Hij confronteert zijn lezers met doorwrochten essays en filosofische overpeinzingen, mooie verhalen en literaire portretjes van collega-auteurs. Hij verpakt het allemaal in een uiterst mooie taal en tracht zijn lezers in vervoering te brengen.
Dat hij daar niet helemaal in slaagt komt door de nogal lukrake en chaotische manier van ‘ordenen’. Het vraagt enorm veel aandacht van de lezer om alles uit mekaar te rafelen. Toch wel aan te bevelen alleen om de goede verhaaltechniek en de mooie taal.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
anne-marie dewachter op 20 maart 2011:
Van zijn taal heb ik genoten, maar het boek op zich spreekt me niet aan. Andere boeken van hem deden dat toch meer.
Norbert De Meyer op 8 augustus 2010:
Een boek vol literaire en filosofische borrelnootjes en schnabbels, overgoten met een dipsausje, zijnde een herinnering hier, een cursiefje daar, een handvol sprokkels over bekenden en minder bekenden in des schrijvers bestaan. Pieter Frans Thomése geeft bijvoorbeeld een bijzonder mooie inkijk in de uitgeverswereld en mijmert diepzinnig over het werk van o.m. Nabokov en Thomas Mann.

Afwisselend grappig, af en toe haalt hij de vaart eruit met een donker trekje, een tikje chagrijn. Ik heb genoten van zijn gepolijste, soms zwierige taal.
rita op 20 oktober 2009:
Goed geschreven, maar zonder verhaal. Zeer persoonlijke indrukken van de schrijver en niet altijd even interessant. Ik heb het boek niet uitgelezen.