De winterreis

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Heiligen hebben een zeker erotisch effect op mij, alleen al door de ergernis die ze bij me wekken. Dat waren niet de gevoelens die ik voor deze jonge vrouw wilde koesteren."

Zoïlus, een veertigjarige energieconsulent, kijkt terug op de belangrijkste passages uit zijn leven en schrijft ze neer in de vijf uren die hem nog resten. Zijn epistel is niet bedoeld voor publicatie, maar zal samen met hem vergaan. Maar hij beschouwt zichzelf niet als een gewone terrorist omdat zijn daad geen uitdrukking is van nationalistische, godsdienstige of politieke ideeën, enkel van haatgevoelens.

De autistische schrijfster Aliénor Malèze ligt, aan de basis van de hele malaise. Samen met Astrolabe, haar literair agente die zich over haar ontfermt, betrekt ze een ijskoud appartement in Parijs. Astrolabe en Zoïlus vinden elkaar, maar de zorg voor Aliénor is een zware taak die geen ruimte laat voor een liefdesrelatie. Een uitzichtloze driehoeksverhouding is de enige vorm van samenzijn.

De afstand tussen Zoïlus en Astrolabe blijft te groot om haar letterlijk en figuurlijk te kunnen ontdooien. Zijn liefde maakt plaats voor haat en afkeer, die al snel uitgroeien tot een onvoorwaardelijke afwijzing van de mensheid, hemzelf inbegrepen. Zelfmoord plegen is daarom niet voldoende, hij heeft grootsere plannen die in de hedendaagse actualiteit perfect in te passen zijn.
Vlot geschreven roman, prachtig vertaald door Marijke Arijs.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Peter Geiregat op 4 maart 2010:
Het recentste boek van Amélie Nothomb sprak me van in het begin erg aan. (Zoïlus staat op het punt om een aanslag te plegen). Daarna verwatert mijn interesse in het verhaal. Niet haar sterkste boek...