Het ongeluk

Gelezen door: Karla (73 boeken)

Citaat: "Een windvlaag liet de bladeren die om de lantaarnpalen hingen heen en weer bewegen. Er was iets niet meer zoals het vroeger was... nee, niets was meer zoals vroeger, zei hij tegen zichzelf."

'Er zijn veel meer waarheden dan die wij menen te zien!'
Het ongeluk met een taxi waarbij twee jonge mensen om het leven komen, het politieonderzoek: ‘gaat het hier om een ongeluk of is er moord in het spel?’, de taxichauffeur die iets vreemds zag in zijn achteruitkijkspiegel, de onderzoeker die een poging waagt om de laatste veertig weken uit het leven van het jonge koppel te reconstrueren: 'waren Rovena en Besfort geliefden of ging het om een zakelijke relatie en was Rovena niet meer dan een callgirl?'

De Albanese auteur Ismail Kadare verweeft in zijn laatste roman Het ongeluk het ongewone liefdesverhaal van Besfort en Rovena met de politieke gebeurtenissen in post-communistisch Albanië. Macht en onmacht staan daarbij centraal. Ook oude mythen en verhalen zoals de tragische liefde van Orpheus en Euredice en een hoofdstuk uit Don Quichote van Cervantes krijgen een nieuwe interpretatie mee, het bewijs van hun tijdloze karakter.

Dit is geen eenvoudig boek. Het leest bedrieglijk vlot, maar het is niet makkelijk om greep te krijgen op het geheel. Enerzijds is er het verspringen in tijd, ruimte en vertelperspectief. Kadare speelt ook met de stijlkenmerken. Het ene moment heb je het gevoel dat je terechtgekomen bent in een politieke thriller, dan weer een klassieke detective, een liefdesverhaal, een erotische roman en dit alles verweven in een allegorisch sprookje.

Ismail Kadare heeft in elk geval opnieuw een schitterend boek geschreven, deze keer over de ongrijpbaarheid van de liefde en over de ‘waarheid’ die vaak niet is wat ze lijkt. Een complexe, moeilijk ontrafelbare, maar boeiende puzzel, die je niet snel even uitleest!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
leesbeest op 15 februari 2011:
Ik heb het boek gelezen tijdens een twee-dagen verlof. Tijd genoeg dus want dit is geen boek dat je snel even doorleest. Het is een ingewikkeld boek dat de lezer voortdurend van de ene plaats naar de andere flitst en van de ene periode naar de andere. Een boek dat lijkt te zappen maar waar wel degelijk een prachtige compositie in zit. Als het even wat moeilijker mag zijn is dit een boek dat het zeker waard is om tijd aan te besteden.