De heilige

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: " Ik heb mijn schoonheid altijd als iets nuttigs beschouwd, min of meer vergelijkbaar met een adellijke titel: die stelt welbeschouwd ook niets voor, in die zin dat hij niets over het wezen van een mens zegt, maar hij opent vele deuren. Wat mijn intelligentie betreft: ik ben denk ik niet erg intelligent."

Ik heb mijn schoonheid altijd als iets nuttigs beschouwd, min of meer vergelijkbaar met een adellijke titel: die stelt welbeschouwd ook niets voor, in die zin dat hij niets over het wezen van een mens zegt, maar hij opent vele deuren. Wat mijn intelligentie betreft: ik ben denk ik niet erg intelligent. Martin Michael Driessen (65), werkte na zijn studie theaterwetenschappen dertig jaar lang in Duitsland als opera- en toneelregisseur. In 1998 overleed zijn zoontje, slechts vier maanden oud. Daarna ging Driessen publiceren. Zijn debuutroman ‘Gars’ (1999) werd gevolgd door ‘Vader van God’(2012), ‘Een ware held’ (2013), ‘Lizzie’ (2015, met dichteres Liesbeth Lagemaat), ‘De Pelikaan’ (2017, genomineerd voor de Librisprijs) en de verhalenbundel ‘Mijn eerste moord’ (2018). Met zijn schitterende verhalenbundel ‘Rivieren’ (2016) won hij de ECI Literatuurprijs. Met’ De heilige’ laat hij de schelmenroman herleven. In dit werk volgen we Donatien die in 1789, het jaar van de Franse revolutie, onder een gunstig gesternte wordt geboren als zoon van een, meestal dronken, molenaar. Als kind al aanbeden door velen groeit hij op tot een mooie jongeman die een zeer hoge dunk heeft van zichzelf en geen verschil ziet in goed en kwaad. Het verhaal gaat pas echt goed van start in 1814 als hij op zoek gaat naar een liefde voor het leven. Dat hij dit op zijn typische schelmenmanier doet is natuurlijk te verwachten en het loopt dan ook niet goed af. Het verhaal begint op de slagvelden van Napoleon. Je volgt hem door zijn wonderlijke loopbaan Arie begint als berekende liefhebbende echtgenoot van een jonge welgestelde vrouw die hij met een leugen tot de zijne maakt. Vervolgens als assistent van Beaufort, minnaar van een beroemde dichter tot struikrover, smit en zeeman. Hij Zelfs in het gevang keert het tij zich ten gunste van hem als zijn doodstraf door de koning omgezet wordt in een levenslange kerkerstraf. Geholpen door pater Humbert ziet hij het licht en hij wordt beroemd om zijn zogenaamde wonderbaarlijke genezingen die hij in de gevangenis weet te bewerkstelligen. Uiteindelijk zal hij de geschiedenis ingaan als de heilige Dieudonné van Metz. De auteur had er merkbaar een enorm plezier in om zo’n grillige, speelse verteller als Dieudonné aan het woord te laten. Het werkt bevrijdend, want de schelm doet gewoon wat hij wil. Net als de hofnar, die zich vroeger ook niet aan de regels hoefde te houden. De hofnar mocht ¬beledigen en immoreel en anarchistisch zijn. Steeds op zoek naar wie hij is of wie hij zou kunnen zijn, laat Driessen Donatien kennismaken met grote namen uit de tijd en ondertussen passeren vele belangrijke hoogtepunten uit de geschiedenis de revue, zoals ook de eerste ballonvaart. is er sprake van een expeditie naar Zuid-Amerika. Een speurtocht naar de verloren stammen van Israel. ‘De heilige’ is een aangenaam boek om te lezen vanwege de fantastische avonturen, de vrijheid die eruit spreekt om te doen wat je wilt en de prachtige, krachtige zinnen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 18 december 2019:
Een échte schelmenroman, een klassiek genre, heeft Driessen geschreven: het vertelplezier spat van de bladzijden. Zijn "held", "toevallig" geboren in 1789, beleeft op zijn manier de drie kernwoorden van de Franse Revolutie, "Vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid". Hij trekt vrij rond in Europa, steekt de Rijn over, verblijft in de Vogezen en Lotharingen en reist zelfs mee naar Chili. Dat hij zich als jongeman evenwaardig waande aan een edelman en met diens geliefde wou huwen, zal uiteindelijk leiden tot zijn opsluiting en dood. Het heeft dus heel wat voeten in de aarde om de leus van de Franse Revolutie werkelijkheid te laten worden. Dat Dieudonné (Donatien) elke mogelijkheid grijpt om lichtgelovigen een hak te zetten en dat met grappige pointes uitvoerig uit de doeken doet, wijst dan weer op willen proeven van de vrijheid.