Kamer

Gelezen door: Gitt Smans (1 boeken)

Donoghue schrijft haar verhaal vanuit de belevingswereld van de 5-jarige Jack die al vanaf zijn geboorte samen met Mam (Jack's moeder) opgesloten zit in het tuinhuis van de man die Jack's moeder ontvoerde. Voor Jack is dit tuinhuis zijn wereld en alles wat zich op TV (en in de buitenwereld) afspeelt niet echt.

De creatieve oplossingen die Mam vindt om Jack gevarieerd te doen eten, voldoende te laten bewegen, dingen bij te leren en ontspanning te bieden in deze omstandigheden zijn verfrissend. Je verwacht dat het verhaal eindigt na hun ontsnapping maar de schrijfter beschrijft op een verbluffende manier hoe Jack deze nieuwe wereld ervaart en uiteindelijk aanvaardt.

De ontsnappingspoging van Jack waarbij zoveel risico's genomen worden en die uiteindelijk lukt is erg spannend. Vooral het moment waarop Jack aangesproken wordt door de man wiens hond in zijn vinger bijt en die Jack in bescherming neemt tegen 'Ouwe Nick' (de ontvoerder) is erg aangrijpend.
Ook het stukje waar Jack tegen wil en dank een boek wil meenemen uit de winkel van het shoppingcenter en niet begrijpt dat dat niet zomaar kan zonder te betalen, is ontroerend.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
leesbeest op 17 juni 2015:
Ik las dit prachtige verhaal in het Engels, de Nederlandse vertaling niet dus ik vraag me af of er bij de vertaling niet veel van de subtiele verwijzingen verloren gaan. Het is een verhaal dat onder de huid kruipt en zo een hoeveelheid aan thema"s verbergt dat het verbazingwekkend is dat de schrijfster het vol houdt tot het einde om ze met de stem van een vijf-jarige te vertellen. Ongelooflijk knap is de sfeerschepping in de verschillende stadia. Opgesloten in het tuinhuis, tijdens de ontsnapping, in de instelling en tenslotte terug op zichzelf. Terecht op de short list van de Man Booker Prize in 2010. Doordat het woordgebruik en de zinsconstructie van een, weliswaar zeer intelligente, vijfjarige zijn, leest het boek ook als een trein. Een topper!
karin bosteels op 8 augustus 2013:
Inderdaad een bijzonder aangrijpend boek, verteld vanuit het oogpunt van de vijfjarige Jack. De auteur slaagt erin om je ook na de spannende ontsnapping heel geboeid te houden, want het blijkt voor Jack - en voor Mam - absoluut niet makkelijk om zich aan de vrijheid aan te passen. Ik kon vaak gewoonweg niet stoppen met lezen en was even vaak tot tranen toe geroerd.

Gelezen door: Rudy Blom (14 boeken)

Citaat: "Mam is hier niet, maar ze heeft beloofd dat ze in mijn hoofd is. Ze zegt rennen, rennen, rennen...."

Een boek dat je niet zomaar loslaat. Aangrijpend en zo gruwelijk in zijn realiteit. Dit boek wordt verteld vanuit het oogpunt van een vijfjarig kind, de taal de beleving, de dialogen, de waarnemingen zijn volledig overgenomen. Moeder en kind gaan niet alleen in hun gevangenschap door een hel, maar ervaren ook in de wereld buiten, dat het leven heel hard kan zijn. Prachtig boek !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Els Vereecken (3 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: iris baekelandt (7 boeken)

Citaat: ""Dag Kamer" Ik zwaai naar Dakraam. "Zeg maar dag" zeg ik tegen Mam. "Dag kamer" Mam zegt het met het geluid uit. Ik kijk nog een keertje om. het is net een krater, een gat waar iets is gebeurd. Dan gaan we de deur uit. "

In het begin is het even wennen, de verteller is immers een 5-jarige peuter. Je moet je proberen in zijn plaats te stellen. Het is zo mooi geschreven en jammergenoeg zijn er reële gebeurtenissen die je hiermee kunt verbinden, zoals het verhaal van de Oostenrijkse Natascha Kampusch. Het is zo jammer dat je niet kunt vooruitkijken en weten of het in de realiteit met een kind dat zo'n dergelijke situatie heeft meegemaakt, helemaal goed kan komen. Voor de moeder is haar kind, in dit geval een drijfveer om door te gaan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: cinnyken (12 boeken)

Citaat: ""Bang is wat je voelt " zegt mam, " maar dapper is wat je gaat doen" "Hé" "Bangedapper" "

Het boek gaat over Jack een jongen van vijf die samen met zijn mama opgesloten zit in een kamer. Je ziet hoe hij alles beleeft. In het begin vond ik dit raar maar eens je een 40-tal bladzijden verder bent wort het echt een heel mooi verhaal. Je wil weten wat er nog gaat gebeuren. Ook eens ze in de buitenwereld zijn is het heel mooi om te lezen hoe hij dit verwerkt. Ik vind het een echt prachtig boek. Zeker een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ka Vee (51 boeken)

Kamer is de 10 vierkante meter waarin Jack, 5 jaar, en zijn Mam, 26 jaar, opgesloten zitten na een ontvoering. Ze vormen een twee-eenheid waarbij Mam alles doet om Jack een zo "normaal" mogelijke opvoeding te geven. Jack is de verteller, en hij neemt je mee in z'n eigen prachtige belevingswereld. Als lezer word je vertederd, verbijsterd, woedend, en vooral door elkaar geschud. Nooit zal een Kast nog een kast zijn, een Raam nog een raam, een Deken nog een deken, en Jack en Mam en de lezer zullen nooit meer dezelfde zijn! Eigenlijk moet iedereen net dit ene boek over een toch zeer heet hangijzer onverwijld lezen... triest maar waar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: