Zijn broer

Gelezen door: leesbeest (64 boeken)

"Thomas gaat dood." Als openingszin kan dat tellen. Het is de lezer meteen duidelijk, hier komt het verhaal van een ziek mens. Maar de schrijver vermijdt de valstrikken van de sentimentaliteit en verhaalt hoe Lucas en zijn broer Thomas de laatste maanden van diens leven doorbrengen. In ziekenhuizen en op het eiland waar ze de zomers van hun jeugd doorbrachten.

Wat eerst leest als was het een autobiografische dagboek gaat subtiel over in een fictief verhaal doordat een oude man een verslag doet van wat er ooit op het eiland voorviel. Op het einde van het dunne boekje blijkt dat er altijd een keuze is.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Thomas Vandelanotte op 1 februari 2007:
Ik heb het boek ook gelezen en ik moet zeggen dat Besson soms zo goed de pijn, de situatie kan beschrijven dat ik mezelf moest dwingen verder te lezen. Het boek is heel ontroerend en zoals in In afwezigheid van mannen komt alles weer samen. Zijn broer vertoont opvallende overeenkomsten met In afwezigheid van mannen. Ik vind het een echte aanrader!
Matthias Noƫ op 6 maart 2006:
Ik vond het een goed boek, dat vlot leest. Ondanks het feit dat het onderwerp vrij zwaar is -het gaat over een stervende persoon- vind ik het een redelijk licht boek.

De relatie die de twee broers hebben met elkaar, vertoont soms wat homofiele kenmerken. De genegenheid tussen hen wordt goed weergegeven en het heeft een hoog realiteitsgehalte door de vele details van medicijnen en materiaal in een ziekenhuis.

De schrijfstijl van Besson ligt me wel, al vond ik de eindeloze synoniemen soms wat storend, maar dat zal wel aan mij liggen. Er zat niet echt veel spanning in, maar er zaten toch wel een paar verrassingen in die je niet zag aankomen. Het is zeker niet het type boek met een 'happy end' waarna je je beter voelt als je het gelezen hebt. Het is echter zeer ontroerend en verstaanbaar. Een aanrader dus.